Share

Școala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica-Vodă” din Iaşi este cea mai mare şcoală de profil din Regiunea de Nord – Est a României şi a doua şcoală din ţară, după Şcoala Postliceală Sanitară „Fundeni” din Bucureşti

În această săptămână, în cadrul rubricii ”Pacient în Iași” discutăm cu domnul Edmond CIUMAȘU, directorul Școlii Postliceale ”Grigore Ghica – Vodă” din Iași.

Reporter: Ne aflăm în una dintre cele mai prestigioase școli postliceale din România. Ne puteți face o scurtă descriere a Școlii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica-Vodă” din Iaşi?

Edmond CIUMAȘU: Mă bucur că folosiți această sintagmă, „una din cele mai prestigioase Școli Postliceale din România” și o spunem fără falsă modestie, Școala Postliceală Sanitară ”Grigore Ghica-Vodă” din Iași este cea mai mare școală de profil din Regiunea de Nord-Est a României, ca ordin de mărime, este a doua după Școala Postliceală Sanitară ”Fundeni” din București.

În cadrul școlii, pregătim studenți pentru 3 specializări: asistent medical generalist, asistent medical de balneofiziokinetoterapie  și asistent medical de farmacie.

Plecăm la începutul fiecărui an școlar, cu aproximativ 1.700 de studenți, o parte dintre aceștia pierzându-se pe drum, din varii motive, pe care nu dorim să le analizăm aici, deoarece sunt oameni maturi. Undeva între 10-15% din cei înscriși la începutul anului școlar, nu reușesc să finalizeze studiile, fie se retrag din școală, fie sunt exmatriculați din cauza absențelor.

În fiecare an, absolvă aproximativ 500 de cursanți, cea mai mare parte, la specializarea asistenți medicali generaliști.

Edmond CIUMAȘU: ”Școala Postliceală Sanitară ”Grigore Ghica Vodă” din Iaşi, și-a construit un renume în ultimii ani grație implicării ei în foarte multe proiecte”

Am avut câteva proiecte POSTRU în derulare în colaborare cu Școala Postliceală Sanitară ”Fundeni” din București și cu alte școli postliceale din România.

Aceste proiecte europene, proiectele POSTRU, au fost foarte bine venite și ne-au ajutat să modernizăm biblioteca școlii și sălile de demonstrație. Noi în cadrul Școlii Postliceale Sanitare ”Grigore Ghica-Vodă” din Iași, am preluat multe exemple din Occident. Foarte multe exemple de bună practică le-am preluat din  Belgia, Irlanda, Spania și Franța.

Am construit saloanele demonstrative, după model belgian și le-am dotat cu materiale pe care cursanții le pot folosi în timpul orelor de curs.

Edmond CIUMAȘU: ”Mare parte a resurselor noastre financiare provin din taxele studenților, aproximativ 80%”

În ultimii ani, am reușit din venituri proprii, concret, din taxele pe care le plătesc studenții, să dotăm cu aparatura necesară pentru a avea un act educațional de calitate.

Paturile au fost aduse din China, manechinele din Norvegia , iar pe lângă aceste proiecte ale noastre, s-au alăturat și dotările care au parvenit din participarea noastră la proiectele europene pe care le-am amintit. Conform legii, am avut o vizită de evaluare externă, ARACIP, în luna mai 2019, iar din cei 43 de indicatori, 39 de indicatori au fost evaluați cu foarte bine și patru cu excelent.

Această comisie a fost coordonată de o personalitate a domeniului nostru de activitate și care a lucrat acum câțiva ani la Ministerul Educației, fiind director general și care a răspuns cândva de tot ce înseamnă Școli Postliceale Sanitare din România.

Edmond CIUMAȘU: ”Urmărim în viitor să lărgim oferta educațională chiar dacă este destul de dificil și necesită investiții, dar dorim să introducem în programele noastre de pregătire și alte calificări profesionale”

Rep: Doresc să demontăm scepticismul unor viitori studenți în privința școlilor postliceale. Este o școală postliceală, la fel de importantă ca o facultate?

E.C: În momentul de față, nu ne confruntăm cu acest scepticism, nu spun acest lucru ca avocat al Școlilor Postliceale Sanitare din România, ci mă ghidez după o reglementare legală, care permite de ceva vreme ca un absolvent de școală postliceală sanitară să urmeze studiile în învățământul superior.

Concret, un absolvent de Școală Postliceală Sanitară, poate urma facultatea de ”Asistenți Medicali Generaliști” din cadrul UMF Iași. La ora actuală, pot afirma că nici salarizarea nu mai este atât de diferită între absolvenții unei școli postliceale și absolvenții unei facultăți de asistenți medicali generaliști.

Edmond CIUMAȘU: ”Nevoile sistemului de sănătate românesc sunt destul de mari”

Nevoile sistemului de sănătate românesc sunt destul de mari și spre exemplu, ”Facultatea de Asistenți Medicali Generaliști” din cadrul UMF Iași, furnizează puțini absolvenți în fiecare an, care nu reușesc să acopere nevoia sistemului de sănătate și aici fac referire strict la sistemului românesc. În ultimii ani, am constatat o scădere în ceea ce privește studenții care doresc să profeseze în altă țară, decât cea în care au făcut studiile.

Cursanții preferă spitalele din România și la fel de mult îmi comunică zilnic, că așteaptă cu nerăbdare deschiderea porților Spitalului Regional de Urgență de la Iași, dar deocamdată nu s-a făcut nici prima săpătură pentru acest spital, putem trăi cu speranța în continuare că se va finaliza și acest spital, care va reuși să absoarbă cel puțin 1.000 de asistenți medicali.

Rep: Având în vedere că investițiile în actul educațional sunt remarcabile, care este feedback-ul pe care îl primiți de la studenți?

Edmond CIUMAȘU: ”Elevul este beneficiarul direct a investițiilor care au loc în cadrul instituției de învățământ”

E.C: Trebuie să precizăm că mai bine de jumătate din orele de pregătire a unui viitor asistent medical generalist, se derulează în spital. Programul de pregătire a cursanților este conceput ca 50% din orele acestora să se desfășoare în spitale.

Spre exemplu, la momentul vizitei dumneavoastră (n.r. – 27.01.2020), studenții din anul 3 se află în școală și își desfășoară orele teoretice, iar anii 1 și 2, se află în spital.

Cealaltă jumătate a programului de pregătire se desfășoară în școală, așa cum ați precizat și dumneavoastră. Încercăm să punem la dispoziție aparatură, consumabile, deoarece învățământul medical nu se poate desfășura doar cu cretă și tablă. Sistemul medical din România are nevoie de aparatură, consumabile și de saloane demonstrative.

Noi am încercat prin saloanele din cadrul Școlii Postliceale ”Grigore Ghica-Vodă” din Iași, să aducem mai aproape condițiile de derulare a activității din spital. Elevul este beneficiarul direct al investițiilor, care au loc în cadrul instituției de învățământ și încercăm să satisfacem toate doleanțele rezonabile ale studenților, în măsura resurselor pe care le avem.

Rep: Câți angajați și studenții are în momentul de față Școala Postliceală ”Grigore Ghica Vodă” din Iași?

E.C: În acest moment avem aproximativ 1600 de cursanți și 100 de angajați dintre care: profesori, asistenți medicali, personal didactic auxiliar și personal neauxiliar.

Rep: Cum vedeţi situaţia spitalelor ieşene, raportându-ne la faptul că anual, mulţi asistenţi medicali, foarte bine pregătiţi, finalizează studiile?

Edmond CIUMAȘU: ”Nu este menirea mea să fac o analiză a activității din spitalele ieșene”

E.C: Sistemul medical s-a schimbat în ultimii ani foarte mult, în bine. Cred că orice om de bună credință, poate să constate o schimbare în bine din foarte multe puncte de vedere. Noi suntem în permanență conectați cu spitalele, iar cursanții noștri sunt la fel de ancorați prin stagiile clinice pe care le desfășoară.

Nu spun aceste cuvinte din diplomație, dar sunt director al acestei unități de învățământ de 11 ani și pot spune că am această putere de comparație în ceea ce privește dezvoltarea spitalelor în ultimii ani.

Rep: Aveți un mesaj pentru colegii dumneavoastră și pentru cursanții Școlii Postliceale Sanitare ”Grigore Ghica-Vodă” din Iași?

E.C: Urez cursanților, cât și colegilor, multă sănătate, deoarece în domeniu medical este necesară și multă putere de muncă pentru a trece prin toate provocările pe care le oferă viața.

CAMPANIA “PACIENT ÎN IAȘI”

Domeniul sănătății reprezintă o prioritate în viața oricărei comunități. SĂNĂTATEA IEȘEANĂ este cu atât mai importantă cu cât anumite SPITALE din orașul nostru deservesc întreaga REGIUNE A MOLDOVEI.

Proiectarea activităților medicale din spitalele ieșene asupra pacienților din toate județele MOLDOVEI onorează dar, totodată și obligă.

“PACIENT ÎN IAȘI” poate fi un sucevean, vasluian, băcăuan, nemțean, botoșănean sau un ieșean!

Începând din această toamnă, Ziarul “BUNĂ DIMINEAȚA IAȘI” se va alătura eforturilor întreprinse de către toți actorii implicați în vederea ridicării standardelor și practicii medicale din Iași la nivelul așteptărilor pacienților, în conformitate cu normele și prevederile în domeniu, stabilite de Uniunea Europeană.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ