Share

Astăzi, în cadrul rubricii „Interviul săptămânii”, îl avem alături de noi pe Părintele Valentin TOFAN protopop al Protopopiatului Piatra-Neamț.

Creștinii marchează începutul celei mai importante săptămâni din Postul Mare și anume Săptămâna Patimilor, perioadă în care credincioșii care vor să se salveze prin credință, trebuie să se dedice postirii stricte și rugăciunii.

Reporter: Părinte, Săptămâna Patimilor a început astăzi (luni 13.04.). Fiecare din zilele care urmează are semnificații aparte. Ce ne puteți spune despre conotațiile simbolice ale fiecăreia din ele?

Pr. Valentin TOFAN: ”În această săptămână a pătimirii Domnului, biserica prin rânduirile religioase încearcă să ne amintească viața și învățăturile mântuitorului nostru Iisus Hristos”

Pr. Valentin TOFAN: Săptămâna în care ne aflăm este o săptămână specială pentru noi creștinii, numită Săptămâna Patimilor Domnului, cunoscută în popor ca fiind și săptămâna mare, tocmai pentru evenimentele pe care biserica ni le reamintește și care au un rol esențial pentru noi și pentru mântuirea noastră. În fiecare zi din cursul acestei săptămâni, biserica ne aduce o imagine spre exemplificare a câteva momente importante. Este esențial să reamintesc că în această săptămână a pătimirii Domnului, biserica prin rânduirile religioase încearcă să ne amintească viața și învățăturile mântuitorului nostru Iisus Hristos și în esență opera de mântuire a neamului.

Și dacă îmi este îngăduit voi vorbi de ziua de luni.

Prin ziua de luni, biserica încearcă să ne readucă aminte de Smochinul Neroditor și de dreptul lui Iosif

Smochinul Neroditor ne aduce aminte de faptul că noi avem datoria de a fi roditori în viața de zi cu zi și orice lucru frumos pe care îl facem, Dumnezeul îl răsplătește, dar în același timp ne aducem aminte și de faptul că orice îndărătnicie a noastră în săvârșirea binelui este urmată de o pedeapsă.

Dreptul lui Iosif din Vechiul Testament este în strânsă legătură cu mântuitorul nostru Iisus Hristos. Iosif a fost vândut de frații săi ca un ucigaș și totuși Iosif, în vreme de foamete, este cel care ia adunat pe frații lui și le-a oferit de mâncare salvând-ui de foamete. Și Hristos Mântuitorul a fost vândut de cei din neamul lui și totuși, Hristos a venit pentru salvarea Neamului.

Ziua de marți ne oferă o altă imagine! Ne vorbește despre Pilda celor 10 Fecioare și Pilda Talanților. Prin pilda celor 10 Fecioare ne reamintește faptul că noi ca și oameni mereu trebuie să fim într-o stare de veghe așa cum este soldatul.

Pr. Valentin TOFAN: ”Pilda Talanților ne amintește de faptul că în viața de zi cu zi noi trebuie să fim niște oameni virtuoși și pozitivi”

Ziua de miercuri este o zi în care biserica ne amintește despre femeia păcătoasă dar și despre Ucenicul Domnului.

În pildă, femeia păcătoasă se afla pe scara cea mai de jos însă pocăința pe această femeie o ridică și o ridicată atât de mult încât devine o apropiată a Domnului, iar Iuda se afla pe scara de sus, dar lipsa de pocăință la făcut să cadă, devenit trădător. Din acest motiv ziua în care Iuda la vândut pe Hristos a rămas o zi de post nu numai pentru săptămâna pătimirilor, ci pentru fiecare zi din săptămână.

Citeste si   Ce se întâmplă cu PACIENȚII non-COVID în vremea PANDEMIEI: ”Și noi avem NEVOIE de AJUTOR din parte MEDICILOR”

Începând cu ziua de joi efectiv intrăm în pătimirile Mântuitorului

Ziua de joi ne aduce aminte de câteva elemente extrem de importante din viața mântuitorului nostru Iisus Hristos. În primul rând ne aducem aminte despre gestul de smerenia a Domnului, aici vorbim de spălarea picioarelor Apostolilor, după ne aduce aminte de cina cea de taină deoarece joia mare este ziua în care Iisus a instituit Sfânta Liturghie.

Ziua de vineri ori Vinerea Mare, ne aduce aminte despre faptul că pătimirile Domnului sunt sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare

Mântuitoare deoarece cel care le-a răbdat este Sfântul Sfinților, mântuitoare deoarece ele sunt un preț cu care Domnul a scos neamul din robia păcatului și înfricoșătoare pentru că nu poate fi ceva mai cutremurător decât ocara, rușinea și batjocura pe care omul le-a aruncat asupra fiului lui Dumnezeu adică asupra mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Toate pătimirile mântuitorului nostru Iisus Hristos și rânduiala liturgică a bisericii se încheie cu prohodul mântuitorului, mai pe înțelesul nostru, a tuturor slujba înmormântării, slujbă de mântuire cântată în trei stări

Din acest motiv toată această săptămână este o săptămână specială, în care ar trebui să ne adâncim în mai multă rugăciune. Din acest motiv la toate slujbele care se săvârșesc în această săptămână sunt numite Denii, ele de regulă ar trebui să fie săvârșite dimineața,  dar teoretic ele sunt niște slujbe de seară pentru ca toată noaptea să fie o stare de priveghere, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că viața noastră în esență trebuie să fie o stare de veghere continua.

Rep: Din păcate situația nu ne permite să venim la biserică anul acesta pentru a lua lumina sfântă. Puteți să ne vorbiți despre ce simbolistică are lumina de Paşte şi de ce e bine să fie dusă acasă? Și  având în vedere situația ce ar trebui să facă credincioșii în acest an?

Pr. Valentin TOFAN: ”Lumina Sfântă pentru noi creștinii este simbolul învierii Domnului este simbolul biruinței vieții asupra morții”

V.T: Săptămâna în care ne aflăm este o săptămână specială și din perspectiva aceasta deoarece toate slujbele vor fi săvârșite doar de preot și cântăreți. Eu am convingerea că acel segment de credincioși care trăiesc cuvântul lui Dumnezeu, o vor face și acasă, în intimitatea sufletului cu responsabilitate și adâncire către Dumnezeu.

Spre finalul acestei săptămâni în noaptea învierii, cu toții ne-am dorit să primim Lumina Sfântă. Lumina Sfântă pentru noi creștinii este simbolul învierii Domnului este simbolul Biruinței vieții asupra morții.

Citeste si   Iulia SCÂNTEI, TAXATĂ de IEȘENI: ”De DOAMNA aflăm doar ACUM, dar am înțeles că a terminat deja un MANDAT”

Pr. Valentin TOFAN: ”Lumina ne aduce aminte de acel nor aprins cu care a fost condus poporul ales lui Dumnezeu spre libertate”

Lumina lui Hristos acoperă întunericul! În esență cu toții știm că la Ierusalim coboară lumina Sfântă. Lumina coborâtă din cer este nematerială inițial, adică pentru un timp, lumina nu mistuie. Practic noi știm că flacăra transformă materia în cenușă, ori lumină de la Ierusalim nu transformă materia în cenușă deoarece este o lumină Dumnezeiască. Lumina ne aduce aminte de acel nor aprins cu care a fost condus poporul ales lui Dumnezeu spre libertate.

În momentul în care primim Lumina Sfântă ne ducem cu gândul doar la Hristos, fiul lui Dumnezeu și ne gândim la sensul existenței noastre

Din acest motiv, foarte mulți creștini au o evlavie aparte față de această lumină și de lumânarea cu care primesc Lumina Sfântă. Este o evlavie aparte deoarece și lumânarea este un simbol al jertfei. O lumânare aprinsă, luminează, dar ca să poată lumina, ia se consumă, așa trebuie să ne consumăm și noi în viața de zi cu zi, prin jertfa noastră.

Rep: În aceste momente de grea cumpănă, încercăm să aflăm de la Dvs. cum și dacă poate lupta și Biserica împotriva acestui virus COVID-19. Multe biserici în statele grav afectate au fost obligate sa își închidă ușile pentru credincioși. Cum vedeți dumneavoastră această situație?

Pr. Valentin TOFAN: ”Eu cred că timpul acesta este un timp în care ar trebui să ne venim în fire noi ca oameni”

V.T: Eu cred că situația în care ne aflăm, este o situație specială și diferită pentru noi toți, dar cred că este o lecție pe care Dumnezeu o oferă nouă oamenilor. Dacă vom reuși din această lecție să învățăm ceva, depinde de fiecare dintre noi. Eu cred că timpul acesta este un timp în care ar trebui să ne venim în fire noi ca oameni.

Poate am alergat prea mult, poate ne-am îndepărtat prea mult de Dumnezeu deoarece timpul acesta eu îl văd ca o ceartă deoarece pe parcursul călătoriei noastre nu întotdeauna am fost conectați în strânsă legătură cu Dumnezeu și prin felul nostru de a fi ne-am îndepărtat. Cred că toată această epidemie și suferință, Dumnezeu a îngăduit-o să fie în Postul Mare și din aceste motive.

Pr. Valentin TOFAN: ”Ceea ce este cu neputință la oameni, este cu putință la Dumnezeu”

Dacă înțelegem că toată această îngăduință și suferință este pentru a ne îndrepta sufletește cu Dumnezeu în atotputernicirea sa, putem face ca această stare de suferință să înceteze

într-o clipă. Ceea ce este cu neputință la oameni, este cu putință la Dumnezeu. Eu am această nădejde că cei mai mulți dintre noi vom crește duhovnicește și vom vedea această vreme ca o osteneală sufletească și duhovnicească.

Citeste si   STUDIU: Așteptările ANTREPRENORILOR din EUROPA cu privire la anul 2021

Ne vom bucura de Învierea Domnului, dar există tristețe în sufletele noastre deoarece nu putem participa la slujbe, nu ne putem întâlni cu cei dragi ai noștri, nu ne putem îmbrățișa, dar acceptând toate aceste recomandări asupra cărora insistă autoritățile spre binele nostru, al tuturor. Din acest motiv timpul acesta ar trebui să îl vedem ca un timp în care să ne adâncim sufletește pentru ca să ieșim cu alți ochi din această stare. Este o șansă pentru fiecare dintre noi!

Rep: Biserica este lăcașul sfânt unde se adună multă lume care vine pentru o rugăciune, pentru o spovedanie. Din păcate, anul acesta, în timpul postului, credincioșii nu am mai putut avea parte de această curățare sufletească. În acest context există rugăciuni recomandate în mod special pentru această săptămână pe care credincioșii să le rostească?

V.T: Credincioșii nu mai pot veni la biserică, majoritatea dintre ei și postesc, eu recomand chiar dacă nu pot veni la biserică, să nu uite că Dumnezeu ne primește orice osteneală pe care o săvârșim fiecare dintre noi.

Rugăciunea de dimineață și rugăciune de seară sunt foarte importante și mai este esențial să rostim acatiste a Sfinților în care avem evlavie mai multă

 Este recomandat să citim și acatistele Sfinților care au putere de a ne tămădui. Credincioși cunosc programul bisericii în privința slujbelor pe care le ținem în săptămâna aceasta și îi rugăm să fie alături de noi prin rugăciune.

Rep: În această perioadă este nevoie de mai multă rugăciune, de mai multă credință. Va rog sa transmiteți un mesaj, în aceste vremuri tulburi, credincioșilor?

Pr. Valentin TOFAN: ”Dacă vom știi să culegem ceea ce este frumos, vom reuși să ne bucurăm și să avem pacea lui Dumnezeu în sufletele noastre”

V.T: Perioada de post în care ne aflăm și perioada această de suferință prin care trecem ca și popor este important să ne rugăm unii pentru alții, e lucrarea pe care o putem face fiecare dintre noi. La sfârșitul acestei vremi de postire, ne vom bucura de Învierea Domnului, sigur fiecare în taina sufletului și al casei sale. Mântuitorul Hristos nu a găsit un cuvânt mai potrivit de adresare Femeilor Mironosițe în ziua de Înviere decât Bucurați-vă” și apostolilor li s-a adresat cu un alt cuvânt la fel de frumos și adevărat ”Pace vouă”.

Eu cred că bucuria și pacea lui Dumnezeu se vor așeza din nou în sufletele noastre, dacă noi vom știi că din toată această vreme și îngăduință trebuie să învățăm ceva. Fiecare lecție are un rol pedagogic și dacă vom știi să culegem ceea ce este frumos, vom reuși să ne bucurăm și să avem pacea lui Dumnezeu în sufletele noastre.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ