Share

Sfaturi DUHOVNICEȘTI de la Preotul DAMSCHIN: „POSTUL și RUGĂCIUNEA sunt binecuvântări și nu pedepse. Fiecare creștin ar trebui să simtă BUCURIA lor în această perioadă.” 

Astăzi, în cadrul rubricii „Interviul săptămânii”, îl avem alături de noi pe Părintele Dan DAMASCHIN, preotul bisericii din incinta Maternității Cuza Vodă din Iași.

Reporter: Ne aflăm în Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi din întreg anul. În acest context, doresc să vă întreb ce este postul și cum ar trebui să îl perceapă credincioșii?

„Postul este păstrarea sufletească, în care omul, însetat și înfometat după această lume nematerialnică, după cele nevăzute, oferă atenție existenței sale spirituale”

Preot Dan Damaschin: Postul este păstrarea sufletească, în care omul, însetat și înfometat după lumea aceasta nematerialnică, după cele nevăzute, pune pe primul plan, existența sa spiritulă, și relația lui cu Dumnezeu. Postul și rugăciunea îl fac pe om să se depărteze de lumea materială, de obsesia flămânirii și goana după cele lumești și îl apropie  de Dumnezeu, de suflet.

Postul Mare, este un post care, în mod tradițional, este așteptat și respectat de întreaga creștinătate și în acest sens, chiar dacă este puțin mai lung și mai aspru, decât altele, este tare dorit de credincioși, și asta pentru că le dă mai mult timp să se preocupe de calitatea noastră de nemuritori.

Rep: Cum ar trebui să postească omul contemporan, având în vedere că traiește într-o lume haotică, în care uită deseori de faptul că începe postul?

D.D.: Din păcate, într-o lume în care primează nevoile noastre materiale, fiziologice, postul a fost interpretat, poate speculativ, ca fiind unul exclusiv alimentar, ceea ce este o mare problemă.

„Renunțările din această perioadă se referă, de fapt, la reeducarea simțurilor noastre”

Dacă vorbim de anumite renunțări pe care trebuie să le facem în această perioadă de post, trebuie să știm că ele se referă de fapt, la reeducarea simțurilor noastre. Dacă tot postim, să o facem mai întâi cu mintea noastră, cu ochii, pentru a vedea frumusețea din lume, cu ceea ce auzim, mirosim, gustăm, dar să postim și cu gura, deoarece uneori reușim să facem mai mult rău prin ceea ce spunem, decât prin faptele noastre. Trebuie să postim cu întreaga noastră ființă…pentru că în post nu e vorba doar despre mâncare sau băutură.

Citeste si   RESTRICȚII și DEVIERI de circulație rutieră în zona TUDOR VLADIMIRESCU

Rep: Care ar fi calea de mijloc între postul foarte aspru, cerut de rânduielile bisericești și ofertele de post ale industriei alimentare din comerț?

D.D.: Postul trebuie să se raporteze la scopul fundamental, cel de a te apropia de Dumnezeu. Cred că așa trebuie să vedem calea de mijloc, și anume, cu cât ne gândim mai puțin la mâncare, cu atât investim energia și timpul nostru, în fapte bune. Dacă am facut o faptă bună, dacă am ajutat un om sărman sau bolnav, cu siguranță o să ne aducă bucurie și binecuvântare. Astfel de gesturi fac parte din post, pentru că așa cum am spus postul se ține cu toată ființa noastră. Nu putem să spunem că ținem post doar pentru că înlocuim mâncarea de frupt. Dacă se întâmplă asta, și faptele și vorbele noastre continuă să ne intoxice relația cu Dumnezeu, vorbim doar de o schimbare a preferinței alimentare, dar nu de post.

Rep: Cunoaștem faptul că sunt foarte mulți oameni care nu pot posti, din punct de vedere alimentar. Aveți un sfat pentru aceștia?

„În această perioadă de post trebuie să încercăm să ne detașăm de acestă desfătare alimentară”

D.D: Foarte multe afecțiuni, prevăd un post foarte aspru, este ușor să spui ca esti bolnav și nu postești, când de fapt, în general, bolile, solicită de partea organismului, o stare de renunțare la anumite alimente bogate în proteină animală, care fac rău digestiei. Este foarte ușor să postim, dacă medicul spune că avem lipsă de calciu, bem un pahar cu lapte, nu mâncăm o bomboană cu lapte, dacă avem lipsă de fier, mâncăm ouă, nu prăjitură cu ouă. Fiecare poate să postească într-o anumită măsură, însă trebuie să încercăm să ne detașăm de acestă desfătare alimentară.

Citeste si   Mall-urile au lansat OFERTELE PROMOȚIONALE de Sărbători: Spaţiile comerciale sunt SIGURE din punct de vedere al MĂSURILOR de prevenție COVID-19

Rep: Având în vedere că ne aflăm în Postul Mare, ne puteți spune care sunt rugăciunile specifice aceastei perioade?

D.D: Vorbeam mai devreme despre postul cu mintea, care în tot acest timp, mai presus de regimul alimentar, trebuie să fie îndreptat către Dumnezeu.

„În acest sens, biserica a rânduit în cei 2000 de ani de existență, pentru noi, creștinii, slujbe speciale, care să ne smerească, să ne lumineze și să ne apropie de Dumnezeu”

Postul Mare a început cu rugăciunile Sfântului Andrei Criteanul, iar Liturghiile Duminicale au avut un alt format în această perioadă, fiind mai lungi, mai aproape de inima noastră. Până săptămâna trecută s-au săvârșit deniile și Liturghia Darurilor de mai înainte sfințite, în zilele de miercuri și vineri, atunci când unii creștini s-au împărtășit.

În această perioada a Postului Mare preoții bisericilor așteaptă creștinii să se spovedească, și să se împărtășească, întrucât, din acest punct de vedere, dacă ne-am golit sufletul, trupul, dacă ne-am detoxifiat, dacă mintea ne-a fost eliberată de o mulțime de griji și provocări, dacă am facut eforturi pentru a ne tempera, însă dacă nu punem în inimă harul lui Dumnezeu, prin Sfânta Împărtășanie și Spovedanie, nu ne-am atins scopul, am rămas la jumătatea drumului și facem cale întoarsă. Astfel că, îi încurajez pe toți creștinii să urmeze toată rânduiala Sfântă a acestei perioade de curățare sufletească și trupească, și să se spovedescă și împărtășească.

Rep: Știm că aveți foarte multe proiecte sociale, prin care veniți în ajutorul oamenilor încercați de viață. Ce acțiuni desfășurați în această perioadă a Paștelui?

„Tot în post, trebuie să ne rugăm mai mult și trebuie să ne încărcăm cu lumină prin faptele bune făcute semenilor noștri”

D.D: Perioada postului este una de lumină, ne apropiem de ea prin mâncarea pe care consumăm, să nu uităm că mâncarea vegetală vine din fotosinteză, deci din lumină, dar și prin gesturile făcute aproapelui nostru. În post trebuie să ne rugăm mai mult și să ne încărcăm cu lumină din semenii noștri. Faptele noastre, nu fac altceva, în această perioadă a Paștelui, decât să aducă în inima noastră, lumina dragostei, a bucuriei, a recunostinței celor care primesc milosteniea noastră.

Citeste si   TONOMATELE de cafea - risc de INFECATRE cu SARS-COV-2? Mihaela: ”Nu avem de unde ȘTI cine a pus MÂNA pe acel APARAT înaintea NOASTRĂ”

În perioada Paștelui am demarat acest proiect inedit, spun eu, „Grăunțe de lumină”, prin care ne propunem să oferim haine unui număr de 7.000 de copii proveniți din familii numeroase și nevoiașe. Familiile care au în jur de 5-6 copii vor beneficia de acest program. Beneficiarii direcți, copiii și tinerii, vor primi de Paște, un pachet care va cuprinde încălțăminte de piele, alimente, îmbrăcăminte și produse de igienă.

Un copil curat, bine îmbrăcat, pășește cu drag și la școală, în biserică și în societate. Acest proiect dorește să îi sprijine pe tineri să se integreze și să capete curaj fără să se mai lovească de respingerea celorlalți pe motive de înfățișare.

„Încercăm să îi ajutăm să devină oameni mari, nu cerșetori, infractori sau asistați, ci oameni care să ajute, la rândul lor, societatea”

Rep: Dacă sunt oameni cu suflet care doresc să vă ajute, cum o pot face?

D.D: Există mai multe căi prin care oamenii pot veni în sprijinul nostru. În acest moment, sunt persoane care fac pachete pentru copii, iar eu, personal, am mai comandat de la fabrică produse pentru copii care urmează să fie achitate din bani care ajung la producători, din contul asociației „Glasul Vieții. Desigur cei interesați să facă o faptă bună pentru acești copilași, pot face donații la biserica noastră care este tot timpul deschisă. Pentru orice informație referitoare la această acțiune, cei interesați ne pot suna/contacta fără probleme.

Rep: Aveți un mesaj pentru credincioși?

D.D: Postul Paștelui trebuie să aducă un plus de fericire în viața noastră. Nu este un post greu, aspru, ci este un post în care renunțăm cu drag la ce este lumesc și bun, pentru a primi în dar ce este Dumnezeiesc și netrecător. Îndemn toți credincioșii să încerce să se sfințească în acest post, prin fapte, gânduri și vorbe milostive pe care le folosesc, aducând  astfel lumină în viața lor.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ