Share

Astăzi, în cadrul rubricii Interviul săptămânii”, o avem alături de noi pe doamna Prof. Univ. Dr. Ioana GRIGORAȘ, profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și șeful clinicii de Anestezie – Terapie Intensivă, din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași

Reporter:  Cine v-a inspirat să alegeți profesia de medic?

Prof. Univ. Dr. Ioana GRIGORAȘ: Părinții mei m-au inspirat. Tatăl meu este medic, mama a lucrat și ea în spital toată viața, am crescut având în jur discuții despre pacienți, boli, diagnostice, am ascultat povești de succes, triste, probabil că această atmosferă m-a motivat și inspirat.

A fost o decizie luată la sfârșitul liceului, dar nu regret niciun moment. Dacă ar fi să aleg iar, probabil că aș alege același lucru.

Rep: Care au fost provocările pe care le-ați întâmpinat în acești ani de carieră?

„Provocări, greutăți, dar ce este ușor în viață? Cred că cel mai important este ca lucrurile să nu fie ușoare, ci să fie frumoase”

I.G.: Lucrurile trebuie să fie pe măsura așteptărilor, să fie provocatoare, să te motiveze ca în fiecare zi să devii mai bun în ceea ce faci, și cred că aceasta este principala provocare pe care am avut-o în meseria de medic.

Rep: Din punct de vedere al actului medical, cât de solicitantă este munca unui medic anestezist?

„Această experiență zilnică, chiar dacă solicitantă și provocatoare, te face să cunoști mai bine viața și te împlinește”

I.G.: Cu siguranță este o parte extrem de solicitantă a meseriei și probabil de aceea îmi place atât de mult pentru că nu am timp sa mă plictisesc niciodată. Cazurile sunt tot tompul noi și provocatoare și prin natura specialității pe care o practic, în care sunt situații de urgență, provocările sunt zilnice, sunt constante, intense, solicită foarte mult atât psihicul, cât și fizicul unei persoane și să nu uităm, solicită foarte mult și partea emoțională.

Citeste si   Mall-urile au lansat OFERTELE PROMOȚIONALE de Sărbători: Spaţiile comerciale sunt SIGURE din punct de vedere al MĂSURILOR de prevenție COVID-19

În aceste circumstanțe, uneori extreme, te întâlnești cu situații de viață, ajungi să înțelegi fricile, speranțele, prospecțiile de viitor, dezamăgirile oamenilor cu care intri în contact, nu doar a pacienților, ci a familiilor care trăiesc intens, alături de cei dragi, emoția și încărcătura momentului.

Rep: Care sunt schimbările pe care le-ați făcut în sistemul medical ieșean?

„Am încercat să schimb ceva, să aduc ceva mai bun, și sper că am am reușit să fac acest lucru

I.G.: Cred că am încercat să schimb mai multe lucruri, dar cel mai important lucru pentru care militez și în acest moment este schimbarea mentalităților din sistemul medical a personalului, a medicilor, asistenților, infirmierelor, brancardierilor, toți cei care vin în contact cu bolnavul.

Cred că este nevoie de o schimbare în sistem, și din câte observ lucrurile merg spre bine, poate că nu chiar în ritmul pe care mi l-aș dori, dar cu siguranță merg către mai bine. Cert este că schimbarea ar trebui să pornească de la noi, și nu să așteptăm ca aceasta să vină de la alții din sistem sau din afara lui. Văd ca prim pas spre schimbare, o schimbare a mentalității!

Sper că acesta este domeniul în care am făcut diferența, în mentalități, în modul în care ne privim pacienții și suferința lor, și totodată gradul nostru de implicare profesională și emoțională în actul medical, modul în care ne privim profesia, în care privim opinia celorlalți despre profesia noastră, în care privim media care reflectă atât cu bune, cât și cu rele profesiunea medicală, care ține mereu capul de afiș. Deci cred cu tărie că totul pornește de la noi, fie că vorbim de lucruri rele sau bune.

Citeste si   STUDIU: Așteptările ANTREPRENORILOR din EUROPA cu privire la anul 2021

Rep: Cum vedeți sistemul medical ieșean și cât de necesară este construirea Spitalului Regional?

I.G.: Am o părere foarte bună despre sistemul medical ieșean, cred că este la fel ca sistemul medical din România. Spitalul Regional, cu siguranță trebuie să reprezinte un mare pas înainte și are toate șansele să fie așa cum este el proiectat. Spitalul răspunde unei nevoi acute a sistemului de îngrijiri de sănătate din Regiunea Moldovei și are toate șansele să ducă la un progres simțitor în acest domeniu.

Rep: Având în vedere că sunteți atât Șeful Clinicii de Anestezie–Terapie Intensivă, Prof. Univ. Dr. în cadrul UMF Iași, cât și Președintele Senatului UMF, ce ne puteți spune despre pașii pe care i-ați urmat în cariera profesională?

„Sper că reușesc să fac o diferență în bine, iar în privința activității mele didactice, este unul dintre lucrurile care îmi place și îmi dă cea mai mare satisfacție”

I.G.: Este foarte simplu, e o rețetă pe care o recomand tuturor. Munciți pentru ceea ce faceți, dacă o faceți cu plăcere, succesul vine de la sine.

Să fiu președinte a Senatului este o provocare și asta pentru că această funcție îmi arată o altă față a modului în care îmi pot îndeplini destinul profesional și aici mă refer la faptul că am posibilitata să fac o diferență nu doar în domeniul medical ci și în cel universitar, prin activitatea didactică pe care o desfășor.

Sper că prin tot ceea ce fac reușesc să aduc schimbări pozitive în domeniul medical ieșean! În privința activității didactice este unul dintre lucrurile care îmi place și îmi aduce cea mai mare satisfacție și asta pentru că interacțiunea cu studenții este mereu fructuoasă. Este minunat când știi că și acolo, în rândul celor tineri, faci diferența!

Citeste si   4.207 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Rep: Ce calități trebuie să aibă un viitor medic anestezist pentru a deveni un profesionist adevărat?

I.G.: În primul rând trebuie să fie om! Iar când spun asta mă refer la faptul că el trebuie să își trăiască responsabilitatea propriilor acțiuni, decizii, să aibă capacitatea de a înțelege circumstanțe extrem de fluide, de a lua decizii rapide, de a empatiza și de a deveni altruist în momente de maximă intensitate și imediată decizie. El trebuie să fie un fel de avocat al pacientului din fața sa, care nu dispune poate de mijloacele și timpul de a-și exprima speranțele, gândurile, idealurile, valorile. Viitorul medic trebuie să acționeze spre binele pacientului ca și cum el ar fi „mandatatul lui către viitor”.

„Noua generație reprezintă viitorul nostru, iar viitorii medici aflați încă pe băncile facultății promit realizarea acestei meniri, cum nu se poate mai bine.  Dacă noi îi plămădim și îi învățăm frumusețea acestei meserii, ei vor duce mai departe această esență a profesiunii medicale, fără emoții.”

Rep: Aveți un mesaj pentru tinerii medici aflați la început de drum?

I.G.: Către colegii mei mai tineri, cel mai important mesaj este ceea ce am spus mai devreme, și anume, munciți pentru ceea ce faceți, continuați să faceți cu plăcere meseria pe care o practicați, investiți interes, dedicare, strădanie, efort și foarte multă pasiune, iar bucuriile, satisfacțiile, vor veni de la sine, neașteptat de mari.

În cazul în care nu vă place ceea ce faceți, fugiți mâncând pământul și căutați acea ramură a profesiunii care să va aducă dedicarea, pasiunea, implicarea de care mai vorbeam.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ