Share

În cadrul conferinței de presă susținută ieri (11.10. – n.r.) de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și Prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș aceștia au prezentat evoluția situației epidemiologice de la nivelul județului Iași.

LIVE: Conferința de presă susținută de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe și prefectul județului Iași, Marian Grigoraș

Publicată de Ziarul Buna Dimineata Iasi pe Duminică, 11 octombrie 2020

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat că se urmărește atent situația îmbolnăvirilor din Iași și se caută soluții pentru monitorizarea pacienților asimptomatici pentru a se evita creșterea explozivă a cazurilor de Covid 19.

Nelu Tătaru a fost întrebat despre modul în care se va proceda în cadrul asimptomaticilor. Asimptomaticii fără comorbidități vor fi monitorizați de medicii de familie. În acest moment, se urmărește situația spitalelor care ar putea să funcționeze ca ”Spitale Covid”, pe lângă cele 52 unități cu acest statut care funcționează în prezen la nivel național.

A fost întrebat dacă până la sfârșitul anului, va exista un vaccin ”anti-Covid”. A răspuns spunând că se analizează situația, iar dacă se vor cumpăra vaccinurile, care ar putea fi cumpărate (cota repartizată României ar fi 4% din cele 30 milioane doze care ar putea fi gata) la începutul anului 2021 medicii din spitale și medicii de familie vor fi primii vaccinați.

A fost întrebat dacă ar lua din nou decizia ca toți bolnavii de Covid -19 ar putea fi internați, iar ministrul a răspuns că vor fi internați pentru 48 de ore pentru monitorizare și că nu există intenția de intrare în carantină a unor localități. În plus, cele mai relevante evaluări privind durata pandemiei ar putea fi realizate peste cel puțin două luni.

O altă întrebare a vizat situația protestului pelerinilor față de anularea pelerinajului anual la moaștele Sfintei Parascheva. Răspunsul a fost unul sec, autoritățile vor lua măsurile considerate necesare pentru a limita transmiterea comunitară a noului Coronavirus. Ministrul Sănătății a spus că marea parte a anului 2020 a fost ”altfel”, deci că pelerinii ar trebui să înțeleagă situația deosebită din acest an.

Monitorizarea pacienților la domiciliu se va face de către autoritățile locale, existân pârghiile de contractare ale unor servicii specializate pentru acești pacienți. Ministrul Sănătății a declarat că nu se va ajunge la un blocaj pe data de 20 octombrie 2020, cum estima profesorul Rafila ăntr-o intervenție publică.

Deputatul Costel Alexe, Ministrul Mediului,  Președintele ales al Consiliului Județean Iași a declarat că își dorește ca Spitalul Covid de la Lețcani să fie operaționalizat începând din data de 16 octombrie 2020, în condiții optime:

Toate procedurile au fost urgentate și suntem în grafic pe circuitul de avizare, iar ieșenii trebuie să știe că pe 16 octombrie, în condiții optime, îmi doresc operaționalizăm Spitalul de la Lețcani și să putem trata acolo pacienți.

Vreau să mulțumesc instituțiilor medicale din Iași pentru sprijin, vreau să le mulțumesc în mod expres colegilor de la instituțiile de mediu din Iași care au dat dovadă de profesionalism și au fost acuzați pe nedrept că blochează acest proces, deși ei nici nu primiseră o minimă documentație de avizare din partea Consiliului Județean Iași. Important este că lucrurile s-au deblocat, va fi funcțional și își va atinge menirea de a salva vieți.”

Costel Alexe a mulțumit colegilor săi pentru eforturile depuse, pentru ca să se ajungă la controlarea răspândirii pandemiei.

Nu au existat noutăți deosebite din partea organizatorilor pentru presă, totul fiind prezentat la nivel de planuri, strategii de acțiune.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ