Share

Vin tot mai multe semnale din rândul societății civile și chiar a localnicilor potrivit cărora pădurea Bârnova este supusă unui jaf sistematic

În timp ce oamenii sunt obligați să stea în case prin intermediul ordonanțelor militare, pădurile Iașului sunt defrișate fără milă. Tânărul ministru liberal al Mediului, Costel Alexe este practic incapabil să stopeze furtul generalizat al pădurilor de pe teritoriul României.

O primă motivație ține de interesele baronului sucevean Gheorghe FLUTUR, responsabil pentru PNL a Regiunii de Nord – Est. În Bucovina, exploatarea forestieră și prelucrarea lemnoasă reprezintă principalele activități economice care susțin întreaga economie a județului. În privința modului în care se realizează valorificarea masei lemnoase a fost indicat în repetate rânduri ca fiind unul care ridică mari semne de întrebare.

Bufoneriile politice ale Ministrului Mediului

Liberalii au numit la mediu un tânăr incapabil să aibă alte preocupări decât declarațiile pe poluare urbană, centrată în special pe atacuri la adresa Primăriei Capitalei, ocazionate în special de interesele politice.

Problemele dureroase ridicate de funcționarea ilegală a gropilor de gunoi sau tăierile ilegale ale pădurilor României sunt subiecte prea grele pentru actualul Ministru al Mediului, care demonstrează pe zi ce trece că pare a fi o simplă păpușă în mânile marilor grupuri interesate de exploatarea netulburată a pădurilor României.

Ziarul Regional Bună Dimineața filiala Suceava ( BunaDimineataSuceava.ro ), va demara o anchetă amplă a modului în care liberalii suceveni din fruntea Consiliului Județean reglementează tăierile de masă lemnoasă din pădurile Sucevei.

Acțiune amplă mediatică a liberalului Alexe pentru “gestionarea” situației tăierilor din pădurea Bârnova

În plină stare de urgență,  în Iași, circa 2 milioane metri cubi de lemn au fost exploatați în condiții îndoielnice, sub nasul autorităților și cu aprobarea Ministrului Mediului, Costel Alexe, PNL.

Costel Alexe, Ministrul Mediului folosește o propagandă găunoasă și periculoasă, explicând că exploatările de lemn trebuie să continue pentru ca să aibă loc împăduririle, fiindcă banii din împăduriri provin din activitățile de defrișare: ” Lemnul este o resursă regenerabilă, iar pădurea trebuie îngrijită, păzită și exploatată sustenabil și durabil. Paza pădurii, plantările de puieți și lucrările de întreținere se fac din banii proveniți din vânzarea lemnului. Dacă oprim acum exploatarea, nu vom mai avea bani nici pentru pază, nici pentru împădurire, nici pentru conservare”.

Primarul comunei Dobrovăț, Cătălin Martinuș, arată că nu se taie păduri în Dobrovăț ci la Bârnova

Aceste tăieri nu se întâmplă în pădurea din Dobrovăț. Respectiva zonă unde se taie este administrativ teritorială pe raza comunei Bârnova și cei care exploatează sunt din Ocolul Silvic Ciurea. Pădurea se află doar pe drumul spre Dobrovăț și toți menționează că este în Dobrovăț.Nu îmi doresc ca numele comunei noastre să fie asimilat cu ce se întâmplă în zonă deoarece nu stă astfel situația. Se taie o cantitate mare de masă lemnoasă, dar au acte legale din câte am aflat. Chiar dacă nu este pe raza comunei Dobrovăț, nu pot să nu fiu deranjat. Doar o măsură legislativă poate schimba situația”.

Costel Alexe a declarat că tot ceea ce s-a întâmplat la Bârnova ar fi ”un aranjament silvic”.

Toate lucrările silvice din Pădurea Dobrovăţ Bârnova, în judeţul Iaşi, se întâmplă şi au loc în baza unui amenajament silvic. Amenajamentul silvic pentru pădurea Lunca Cetăţuii, unde ne aflăm astăzi, a intrat în Comisia tehnică de avizare silvică în 2018.

În 2019, prin Ordinul de ministru din fostul Guvern a fost aprobat. Acest amenajament silvic, exploatare sustenabilă şi durabilă a pădurii în care ne aflăm, a avut şi are avizul APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului, n.r.), are avizul ANANP (Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, n.r.), pentru că este sit Natura 2000.

 În momentul de faţă, aici au fost lucrări pe 3,5 hectare, la ultima tăiere pentru a da posibilitatea acestui stejărete să fie regenerat natural. Avem o regenerare de peste 85%, pentru ca, în viitor, generaţiile viitoare să aibă o pădure cu adevărat de stejărete. La momentul exploatării, în 2019, compoziţia pădurii era formată din: 30% gorun, stejărete, 30% fag, 20% tei, 10% frasin şi alte esenţe 10%”.

Cine minte de fapt?

Costel Alexe are o versiune personală: imaginile cu jaful de la Bârnova ar fi de fapt imagini din Rusia: ”sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele sociale în doar două săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrişată din Rusia sunt prezentate ca fiind din pădurea Dobrovăţ. La fel, imagini de anul trecut, din Munţii Apuseni. Poienile şi zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrişate din pădurea Dobrovăţ. Zone nou împădurite, în care puieţii nu au apucat să înverzească, sunt prezentate ca zone defrişate. O campanie bine focusată de dezinformare şi propagare de atacuri la persoană, zeci de ştiri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite”.

Dezinformările se pot demonstra în instanțele de judecată! Alexe preferă să se plângă în față camerelor de filmat

Domnul Ministru ar trebui să știe că dacă, într-adevăr ar exista dezinformări, acum în perioada stării de urgență, nu ar avea de făcut decât să sesizeze autoritățile, numai că ministrul Alexe tace, fapt ce arată că tocmai el este cel care dezinformează.

Citeste si   „Școli creative”- CREȘTEREA accesului la EDUCAȚIE pentru comunități DEZAVANTAJE socio-economic din IAȘI și VASLUI

Marius BODEA , fost membru al PNL, actual deputat a declarat că a sesizat Comisia Europeană cu privire la tăierile masive de păduri: „În scrisoare am dat exemplul tăierilor masive din păduri seculare, precum Dobrovăţ şi Bârnova-Repedea, adevărate «bariere» ce protejează oraşul, unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară“.

Chiar și Primarul Mihai Chirica, noul partener politic al lui Costel Alexe se delimitează de acțiunile Ministrului Mediului

Mihai CHIRICA: ”tăierea unei păduri în momentul de față nu este oportună chiar dacă ea se face după un plan de exploatare ca la carte. Nu e momentul. Și nu e loc pentru asta. Motiv pentru care eu propun suspendarea acestor măsuri. Dar nu numai pentru pădurea de la Bârnova ci pentru întreaga țară. Propun un memorandum pentru 5 ani în care să nu se mai facă nici o tăiere, să facem un program național de împădurire. Subscriu cu toată lumea. Lecția teilor de pe Ștefan cel Mare este o lecție de viață. Am vrut să fac întinerire dar lumea nu a înțeles, deci sunt lucruri sensibile pe care trebuie să le abordăm ca atare. (…) Eu am să solicit suspendarea acestei activități și am să o solicit personal premierului Ludovic Orban. Nu e momentul să mai stârnim și alte emoții în condițiile în care ne aflăm

Citeste si   Cătălin Predoiu, anunț de ultim moment despre extrădarea fugarilor români. De ce nu sunt aduși în țară și câți sunt urmăriți

Costel Alexe a ajuns să se erijeze și în specialist silvicultor, venind cu o nouă teorie  halucinantă despre jaful din pădurile ieșene

Prins cu minciuna, Costel Alexe a început să declare că toatele cele 2 milioane de metri cubi de lemn ar proveni din ”doborâturi de vânt și zăpadă:” Pentru o informare corectă, românii trebuie să știe că motivele pentru care susțin exploatarea durabilă și sustenabilă a pădurilor sunt pur obiective și voi prezenta periodic informații publice, ușor verificabile și la îndemâna tuturor despre realitatea din teren. Oprirea lucrărilor forestiere pe durata stării de urgenţă ar pune în pericol pădurile. Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniți din doborâturi de vânt și zăpadă, majoritatea molizi, pot infesta pădurea sănătoasă. Dacă nu extragem rapid această masă lemnoasă, pot apărea insecte dăunătoare, cum ar fi Ips typographus (gândacul tipograf)”.

Domnul Costel Alexe, Ministru al Mediului ar trebui să știe că furtul în timpul stării de urgență se pedepsește mult mai aspru. Cel puțin, așa susține Guvernul României din care Costel Alexe face parte.

Citeste si   ”Legile Puterii”|Cătălin Predoiu, anunț de ultim moment despre extrădarea fugarilor români. De ce nu sunt aduși în țară și câți sunt urmăriți

Costel ALEXE, candidatul PNL la Consiliul Județean Iași, are șanse mari să iasă foarte șifonat din acest exercițiu ministerial.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ