La Slujba Sfintei Liturghii au participat peste 30.000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe 3,5 kilometri, peste 55.000 de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și la mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon

Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și ieșeni, au participat astăzi la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale.

Necăjiţi, bolnavi şi adesea foarte singuri în necazurile lor, mulţi creştini au venit la cel mai important pelerinaj din ţară cu nădejdea că vor primi putere şi vindecare în trupuri, pace şi credinţa în suflete.

”Doar aici ne găsim puterea”, a declarat o bătrână de 80 de ani care a așteptat 11 ore la coadă.

În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat peste 30.000 de credincioși.

În același timp, la rândul întins pe 3,5 kilometri, peste 55.000 de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și la mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Grecia), împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și alți 17 ierarhi din ţară şi străinătate. Printre aceștia s-au numărat: Înaltpreasfinţitul Părinte Nathanael, Mitropolit de Amantia (Albania); Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei (Siria); Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți (Republica Moldova) și Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud (Republica Moldova).

Răspunsurile la strană au fost date de Corurile Sanctus și Corul Chivotul, ale Catedralei Mitropolitane din Iași.

Sfârşitul Sfintei Liturghii a fost marcat de un moment special

La 30 de ani de la Revoluţie, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ţinut să aducă pe scenă şi să-i premieze, în faţa oamenilor, pe câţiva preoţi vârstnici care au zidit biserici în Moldova, în timpul prigoanei comuniste.

După Sfânta Liturghie, oamenii veniţi aici au luat parte la Masa Pelerinilor, la Cantina de Ajutor Social. Peste 60.000 de sarmale au fost împărţite credincioşilor istoviţi de aşteptare de la rândul câte racla. Fiecare a primit şi un pahar cu vin sau ceai.

Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane inclusiv marți, 15 octombrie a.c.

LĂSAȚI UN MESAJ