Share

Mihai CHIRICA, primarul Municipiului IAȘI: ”Fake news impardonabil marca „Ziarul de Iași”

În conferința de presă susținută de primarul Mihai Chirica, vineri (06.12 – n.r.) la Primăria Iași, edilul a oferit explicații referitoare la modul în care a fost decapitalizat CET Iași. Explicațiile au survenit în contextul unor întrebări ridicate de către ziariștii ieșeni. Mai exact, presa locală a solicitat un punct de vedere primarului referitor la persoanele sau instituțiile care s-au făcut vinovate pentru dezastrul economic suferit de către CET Iași la începutul anilor 2000.

În răspunsurile oferite pe marginea acestui subiect, primarul Chirica a avut o trimitere punctuală către Ziarul de Iași, pe care la numit ”Fost Lider al Presei Ieșene”. Chirica a mai transmis că nu va mai agrea toate ”fake news-urile”, date de fostul lider al presei ieșene, făcând o trimitere directă către ”Ziarul de Iași”.

În urma conferinței de presă, Biroul de Presă al Primăriei Iași, a oferit un comunicat pe tema ne fondărilor ”Ziarului de Iași”

Conducerea Primăriei Municipiului Iași asistă cu stupefacție și revoltă la încercarea impardonabilă a autointitulatului „lider al presei ieșene” – „Ziarul de Iași” – de a crea panică în rândul ieșenilor care își doresc să se bucure de Sărbătorile de Iarnă ale Iașului. Într-un „articol” intitulat VIDEO-INCREDIBIL! Roata din centrul Iaşului nu are nici un sistem de siguranţă și „ventilat” în varianta online, „Ziarul de Iași” susține, fără niciun fel de declarație autorizată ori document oficial, că „persoanele care se urcă în ea (roata instalată pe bulevardul Ștefan cel Mare, în cadrul Orășelului Copiilor – n.n.) nu sunt protejate în nici un fel”.

Citeste si   Săptămână decisivă: cu cât cresc pensiile. Eugen Pârvulescu, semnal de alarmă: Trebuie să fim conștienți că avem suma respectivă

Conducerea municipalității respinge categoric aceste aberații și, doar din respect pentru vizitatorii site-ului „Ziarul de Iași”, dorește să prezinte opiniei publice dovezile – nu opiniile personale! – legate de condițiile de siguranță ale roatei panoramice, cât și unele considerații despre acest nou atac mediatic”, se arată în comunicatul dat de Primăria Iași”, se arată în comunicatul emis de Birul de Presă al Primăriei.

Înainte de contractarea firmei care a montat echipamentele din Orășelul Copiilor, Primăria Municipiului Iași a solicitat și a primit toate documentele care atestă faptul că roata îndeplinește toate condițiile tehnice de siguranță stipulate de legislația în vigoare

Înainte de contractarea firmei care a montat echipamentele din Orășelul Copiilor, Primăria Municipiului Iași a solicitat și a primit toate documentele care atestă faptul că roata, precum și celelalte ansambluri (caruselul pentru copii și pista pentru electroscutere), îndeplinește toate condițiile tehnice de siguranță stipulate de legislația în vigoare: proces verbal de verificare tehnică încheiat de un responsabil autorizat, cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor, registrul de evidență a supravegherii pentru echipamente din parcuri de distracții și, cel mai important, raport de inspecție încheiat de Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor De Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune (CNCIR) SA.

Citeste si   DONAȚIILE pentru o școală din Rediu au fost DETURNATE chiar de președintele PLUS, Ciprian GROSU

”Această roată panoramică a fost adusă în România de la producătorul din Italia în cursul anului 2019 și a mai funcționat până acum, îndeplinind toate cerințele tehnice și legale, în mai multe orașe din țară, printre care la Suceava (iunie) sau Cluj – Napoca (august).

Este profund reprobabil să se insinueze că o instituție publică poate face „experimente” cu siguranța cetățenilor și este absolut intolerabil ca astfel de insinuări să vină tocmai din partea unei instituții mass-media”, se mai arată în comunicat.

Așa cum Primăria Municipiului Iași respectă legea, „Ziarul de Iași”, la fel ca orice alt canal media, trebuie să respecte deontologia specifică, aceea care  prevede, printre altele, că orice afirmație trebuie sprijinită de probe, documente și declarații autorizate

Din păcate, în cazul „știrii” de față, nu este vorba de un produs jurnalistic bazat pe probe, ci de o mostră jenantă de „fake news” menită nu să atragă atenția asupra unei probleme concrete, ci să slujească intereselor financiare și politice ale conducerii redacției „Ziarului de Iași”. De altfel, politica editorială a „Ziarului de Iași” a încetat de câțiva ani să urmărească scopul suveran al informării ieșenilor, iar fostul „lider al presei ieșene” a început să propage tot mai frecvent opinii nefundamentate, informații trunchiate, afirmații tendențioase, ba chiar minciuni flagrante.

Ca dovadă, dacă reprezentanții conducerii redacției „Ziarului de Iași” ar fi fost cu adevărat preocupați de interesul public suveran, de ce nu au solicitat dovezi și documente de la instituțiile autorizate și obligate să le prezinte, începând cu Primăria Municipiului Iași?! Cum este posibil să se vorbească de un pericol public și să nu se prezinte în acest sens nicio dovadă obiectivă, ci o simplă discuție purtată, culmea, într-o „familie care s-a urcat în roată și a realizat clipul (și care, culmea! – n.n.) se amuză”?!”, se mai precizează în comunicatul de presă. 

Citeste si   Pandemia tulbură apele PSD. Eugen Pîrvulescu: PSD nu mai poate să care oamenii la vot

Conducerea municipalității respectă opiniile personale ale cetățenilor, pro sau contra, exprimate în spațiul privat ori în cel public, dar relația cu partenerii din mass-media trebuie să se bazeze pe respect reciproc, dialog onest și documente oficiale

”În aceste condiții, conducerea Primăriei Municipiului Iași va respecta în continuare munca onestă a jurnaliștilor „Ziarului de Iași”, va lua act și va reacționa cu toată responsabilitatea la informațiile reale prezentate de acest cotidian, dar nu va mai răspunde minciunilor și tentativelor flagrante de manipulare pe care, din ce în ce mai frecvent, fostul „lider al presei ieșene” le lansează în mod iresponsabil în spațiul public”, se arată spre finalul comunicatului de presă din partea Primăriei Iași. 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ