Share

Ce trebuie să știi despre VARICELĂ – Una dintre cele mai FRECVENTE boli ale COPILĂRIEI

Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Boala provoacă o erupție asemănătoare blisterului, mâncărime, oboseală și febră. Erupția apare mai întâi la nivelul stomacului, spatelui si fetei si se poate răspândi pe tot corpul.

Simptomele de varicelă

Varicela provoacă o alterare a stării generale generale de sănătate, „cu sau fără febră, inapetenţă, apariţia unor pete mici, care formează un halou roşiatic, apoi lichid şi sunt generalizate (chiar şi pe mucoase: gura, genital) şi pe scalp.

Veziculele sunt pruriginoase. Erupţia apare în câteva valuri, 3-5 în decurs de 7-10 zile. Fiecare puseu poate fi însoţit de ascensiune termică.

Complicaţiile varicelei

În general, adolescenţii şi adulţii fac forme mai severe, dar nici copiii nu sunt scutiţi de complicaţii. Deşi este una dintre cele mai banale boli ale copilăriei, varicela nu este lipsită de riscuri. Ca orice altă boală, poate dezvolta complicaţii. Cea mai cunoscută complicaţie este: suprainfecţia bacteriană, care poate apărea pe leziunile apărute în urma scărpinatului, acestea permiţând pătrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a celor de sub unghie în veziculele determinate de varicelă.

Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

Infecţiile cutanate nu sunt grave, însă necesită îngrijiri medicale de specialitate, pentru că, netratate, se pot agrava. Infecţia poate apărea şi la nivelul crustelor

Mai rar, poate da complicaţii respiratorii (bronşite, bronhopneumonii, PAI) sau nervoase (encefalita).

Varicela la femeile însărcinate

La gravide poate determina avortul, moartea fătului sau malformaţii. Dacă este contactată în primele 3 luni de sarcină, varicela determină greutate mică la naştere sau, în cel mai rău caz, malformaţii!

Citeste si   Primarul comunei MIROSLAVA, Dan NIȚĂ a depus JURĂMÂNTUL pentru mandatul 2020-2024

Dacă fătul a fost infectat în ultimul trimestru, prezintă ulceraţii tegumentare ce se vindecă ulterior.

Virusul care determină varicela infectează fătul în 25% dintre cazuri. Uneori, infecţia determină un anume pattern al defectelor de naştere, cunoscut sub numele de embriopatie variceloasă. Aceste defecte congenitale includ cicatrici, probleme ale ochilor, creştere insuficientă, nedezvoltarea memebrelor, circumferinţă craniană mică, întarziere în dezvoltare sau întârziere mentală.

Tratamentul pentru varicelă

Tratamentul este igieno-dietetic. Se respectă o igienă riguroasă pentru a preveni suprainfecţia şi o dietă uşoară. La nevoie se dau antitermice. În cazul imunodeprimaţilor se recomandă spitalizare şi administrare de gamaglobuline sau tratament antiviral.

Reguli de respectat în tratament

  • pentru prurit se aplică talc mentolat sau alcool mentolat
  • baia este permisă după căderea crustelor
  • sunt indicate alimentele semisolide, la temperatura camerei, nu fierbinţi, asta pentru a nu crea neplăceri la nivelul elementelor din cavitatea bucală
  • sunt necesare multe lichide
  • unghiile trebuie tăiate scurt
  • mâinile sunt tot timpul curate, asta pentru a evita suprainfecţia
  • nu lăsaţi copilul să se scarpine!
Citeste si   Informare ANAF cu privire la CONVENȚIA dintre ROMÂNIA și REPUBLICA PORTUGHEZĂ pentru evitarea dublei impuneri

„Varicela ori vărsatul de vânt este o boală determinată de varicelo-zosterian. Ne aflăm într-o perioadă a sezonului rece, noi infecționiștii ne așteptăm ca în această perioadă când au reluat cursurile școlile și universitățile să avem un număr mai mare de viroze care se transmit pe care respiratorie, printre care și varicelă.

Nu putem spune cu certitudine numărul exact de cazuri de varicelă deoarece nu toate sunt spitalizate, mulți medicii de familie tratează în Ambulatoriu această infecție dacă există posibilitate de izolare a pacientului respectiv. Varicela este o boală care trebuie urmărită, eu sugerez inclusiv de medicul infecționist, deoarece pot exista complicații”, a declarat Carmen DOROBĂȚ, managerul Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ