Share

Astăzi, echipa de filmare a rubricii administrative “Agenda Primarului” din cadrul Ziarului “Bună Dimineața Iasia ajuns în comuna Șcheia, județul IAȘI.

În cadrul rubricii „Agenda Primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului IAȘI. Urmărim prezentarea detaliată a proiectelor localității aflate în diferitele stadii ale evoluției acestora și prezentarea unui inventar al proiectelor realizate în fiecare comunitate ieșeană pe perioada anilor 2016 – 2020 împărțite în proiecte:

  • finalizate
  • în desfășurare
  • în pregătire sau avizare.

Gazda noastră este primarul comunei Șcheia, domnul  Dănuț ABABEI.

Reporter: Domnule ABABEI, avem astăzi plăcerea de a discuta cu dumneavoastra despre proiectele curente pe care le aveați în implementare. Vă propunem să realizăm împreună o prezentare completă a proiectelor Primăriei din întregul mandat de primar din perioada 2016 – 2020.

Așa cum este firesc, să discutăm despre trecut, prezent dar și despre viitor. Vă propunem, așadar, să începem cu proiectele finalizate în perioada 2016 – 2020, cu rugămintea de a vă încadra până la momentul SEPTEMBRIE 2020.

Dănuț ABABEI: Aș începe cu un proiect început în anul anul 2017 și finlizat în 2018. Este vorba despre drumul comunal DC70, cel care face legătura dintre Șcheia și sat Cioba Boca. Proiectul este finanțat prin PNDL, este finalizat în proporție de 100%. Mai avem un proiect finalizat: am achiziționat un buldoexcavator prin fonduri europene. A fost implementat în anul 2017 și finalizat în 2019 și are o valoare de 80.000 euro.

Mai avem un proiect foarte important pentru comuna noastră, în valoare de 3.000.000 euro prin PNDL, pentru rețeaua de apă și canalizare în sat Căuești, pe o lungime a conductei de apă de 27 km și a celei de canalizare de 23 km. Foarte multe fântâni au secat, cetățenii nu mai au apă, de aceea investiția are o importanță majoră. Proiectul este în desfășurare, în proporție de 70% finalizat. Rezevorul de apă are 300 mc și va alimenta satele Căuești, Șcheia și Satu Nou. Pe viitor, acesta va fi extins spre Cioca Boca și Poiana Șcheii. Lucrările au început anul trecut în septembrie și vor fi gata la jumătatea anului 2021. Sursa de epurare și aducțiunea de apă se fac din sat Bâcu, comuna Ipatele.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Un alt proiect este cel de reabilitare la Școala Grigore Cojan, care este în desfășurare, executat în proporție de 50%. Era o necesitate pentru că școala era într-o stare degradabilă, ploua în ea, nu avea încălzire și condiții sanitare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să fie finalizată. Lucrările au început acum 2 luni, se lucrează intens, iar într-o lună, copiii vor învață într-o școală nouă. În scurt timp va fi gata zidăria, vom înlocui și acoperișul.

Tot pe fondul infrastructurii educaționale, mai avem și un proiect la Liceul „Nicolae Bălăuțu”, de reabilitare a corpurilor A, B și C. Acum se lucrează la corpul B, execuția este finalizată în proporție de 40%, iar celelalte două corpuri vor fi reabilitate anul viitor. Sursa de finanțare este prin PNDL 1, iar valoarea este de 440.000 lei cu TVA. Proiectul are o importanță majoră, va fi dotat cu central, iar toaletele nu vor mai fi în curte. Lucrările vor fi finalizate în 2021. Avem 7 săli de clasă, în care vor încăpea câte 30 de elevi. Corpul C este în același proiect de reabilitare, vom creea toate condițiile pentru elevii din Șcheia. În corpul C avem sala de sport și atelierul de confecții pentru elevii care desfășoară practica.

Proiectul de reabilitare și amenajare a sediului primăriei este în execuție, în proporție de 80% realizat în momentul de față și speram că în cel mai scurt timp să ne putem muta în noua primărie. Am luat decizia de a finanța din bugetul local acest obiectiv. Era o necesitate pentru angajații primăriei, pentru că avem condiții foarte grele în actualul sediu al primăriei. Lucrările au început acum 4 luni, constructorul mi-a dat garanția terminării lucrării în maximum o lună și jumătate. În spate vom amenaja o parcare și un garaj pentru ca angajații să își poată parca mașinile în siguranță.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Avem în reabilitare și două poduri în localitatea Poiana Șcheii, în curs de execuție, lucrările vor începe cam în 2 săptămâni. Proiectul este finanțat pe situații de urgență, și este în valoare de 800.000 lei.

Încă un proiect important este cel legat de asfaltare a 3 km de drumuri în satele Căuești și Șcheia. Este finalizată licitația, iar în cel mai scurt timp vor începe și lucrările.

Mai avem un proiect depus prin Ministerul Mediului, este vorba despre construirea a două platforme de gunoi de grajd. Aici vor fi cumpărate două remorci, un tractor, etanșă, încărcător frontal, utilaj de împrăștiere a gunoiului. Proiectul este în curs de licitație , în valoare de 500.000 euro.

Avem un proiect de modernizare și dotare Cămin Cultural, care este în curs de începere, este semnat contractul, finanțat prin fonduri europene, valoare de 200.000 euro. Trebuie doar să mai dam ordinul de începere a lucrărilor și sperăm să înceapă cât mai repede.

“Mai avem un proiect de realizare PUG, care este în proporție de 80% executat”

Reabilităm încă o școală, este vorba de Școala „Teodor Luceanu” din localitatea Satu Nou, care este în curs de licitație. Au fost mai multe firme care s-au înscris însă nu au mai înaintat oferta. Se va da tot jos, rămân doar pereții, vom face și o nouă temelie din beton, se vor pune grinzi și izolație din ghips. Clădirea are în jur de 65 de ani, este foarte veche.

Aceeași situație este și pentru școala din Poiana Șcheii, vrem să o modernizăm și să o reabilităm. Acest obiectiv este finanțat prin PNDL, are o valoare de 130.000 lei. A fost scos la licitație de mai multe ori și nu s-a prezentat nici un constructor. Încercăm să reluăm procedurile, totuși poate va veni cineva să execute lucrările.

“Avem un proiect de reabilitare drumuri calamitate de aproximativ 5,7 km, care este în curs de avizare și autorizare”

De asemenea, tot în ceea ce vizează infrastructura rutieră, avem un proiect de reabilitare și modernizare drumuri în fiecare sat din comună. Acesta este dezvoltat prin CNI, valoarea fiind de 250.000 lei.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Avem un proiect de reabilitare iluminat public, în valoare de 600.000 lei, în curs de finanțare și scoatere la licitație.

Rep.: Domnule ABABEI, acum că am discutat despre trecut și prezent, să privim puțin și în viitor. Vă rog să ne prezentați în continuare proiectele de viitor ale comunei Șcheia, aflate astăzi în faza de pregătire sau chiar avizare.

D.A.: Avem un proiect foarte important de înființare și aducțiune gaze naturale și branșare a cetățenilor, care este dezvoltat prin POIM, în curs de implementare. Speram ca anul viitor să înceapă lucrările. Proiectul va include toate casele din comuna Șcheia.

Mai avem un proiect care prevede contruirea unui teren și a unei săli de sport multifuncționale. Vrem să finalizăm și baza sportivă existentă, parcurile de agrement și să înființam și o piscină.

“De asemenea, vrem să înființam și un centru de zi, în colaborare cu „Salvații Copiii””

Mai avem propus să facem achiziția unei autofreze pentru deszăpezire și a unei autobasculante.

Nu în ultimul rând, vrem să asfaltăm un drum ce leagă satul Poiana Șcheii de satul Cărbunari din comuna Grajduri, iar scopul acestui proiect este scurtarea rutei existente cu aproximativ 10 km.

Rep: Aveți un mesaj pentru locuitorii comunei Scheia?

D.A.: Comuna Șcheia este una dintre localitățile care oferă oportunități de dezvoltare. Fiind născut și crescut în comuna Șcheia, am decis în anul 2016 împreună cu echipa PSD, să mă implic activ  în implementarea proiectelor comunei.

Astfel, în perioada 2016 – 2020, am reușit să demarăm proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere, a infrastructurii educaționale și a racordării comunei la toate utilitățile pentru a crea un trai mai bun cetățenilor.

Pe această cale, țin să le mulțumesc colegilor din Consiliul Local, echipei din cadrul Primăriei, și nu în ultimul rând, cetățenilor comunei Șcheia, pentru susținerea și încrederea acordată, în vederea implementării acestor proiecte.

Vă asigur că vom continua să depunem toate eforturile pentru păstrarea ritmului de dezvoltare și creștere al nivelului de trai în comuna Șcheia.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ