Share

Proiecte finalizate cu succes în comuna ieşeana COZMEŞTI

În perioada 2016-2020, în comuna COZMEŞTI, au fost finalizate numeroase proiecte, care au dus la dezvoltarea comunei, prin intermediul primarului Petrică BALTAG, care a încercat să ofere cetăţenilor cele mai bune condiţii de trai.

În perioada menţionată, au fost finalizate proiecte precum:

Asfaltarea drumului care face legătura între Moșna și Cozmești, DC 67, drum de o importanță majoră pentru locuitorii comunei Cozmești, întrucât, permite deplasarea pe ruta Iași-Răducăneni.

Totodată, fost necesară și asfaltarea unui drum sătesc, ce face legătura dintre DC 67 și drumul de exploatație agricolă, drum realizat în 2017. În cadrul acestui proiect, s-a realizat asfaltarea, șanțurile și podețele. A fost făcută recepția, iar de această investiție, beneficiază și cei care se deplasează spre Huși.

Un alt proiect important a fost asfaltarea drumului de exploatație agricolă, pe Măsura 125, drum ce trece prin Cozmeşti. Este o rută extrem de importantă pentru crescătorii de animale sau pentru cetățenii care merg la vie, ori pe terenurile arabile. Proiectul era finanțat din anul 2017, ulterior fiind implementat și finalizat în anul 2018.

Referitor la drumurile de interes local, s-au modernizat peste 10 km de drum pietruit, construindu-se şi peste 30 de podeţe

În luna august, a anului 2019, a fost refăcut podul, din punctul denumit Ichim, întrucât, ploile din 2017 și-au lăsat amprenta asupra lui. Au fost efectuate studiile de fezabilitate, împreună cu expertiza tehnică, iar în vederea îndeplinirii acestui scop, s-a folosit: pietriş, fotocelule, s-a făcut o extindere cu 5 metri şi jumătate, urmând ulterior consolidarea cu încă 10 metri conform proiectului, pe parcursul acestui an.

Un alt obiectiv important, a fost construirea unei grădinițe, în comuna Cozmești, cu trei săli de clasă, lucrare inițiată în anul 2008 și finalizată în 2019, prin intermediul programului PNDL 1.

În cadrul grădiniţei, sunt înscrişi aproximativ 60 de copii, 2 educatori și un învățător. Dispune de toate dotările unei instituții moderne: grupuri sanitare separate pentru copii, cadre didactice și pentru persoanele cu dizabilități, cancelarie, camere de supraveghere, sisteme de alarmă și fum, mobilier nou, televizoare, videoproiectoare și centrală termică.

Modernizarea și reabilitarea Căminului Cultural, din comuna Cozmești, a fost un proiect demarat prin Fonduri Europene. În acest sens, instituția a fost dotată cu instrumente muzicale, pentru a conserva tradiția Festivalului Fanfarelor”, din comuna Cozmești. Copiii beneficiază de costume populare, mobilier nou, scenă, sisteme audio-video, videoproiectoare, cu alte cuvinte, dispunem de tot ceea ce presupune un Cămin Cultural.

Un alt proiect important a avut în vedere, modernizarea și dotarea Corpului A, al Școlii din Podolenii de Sus. În urma acestor lucrări, a fost reabilitat acoperișul clădirii, a avut loc dotarea cu un număr considerabil de calculatoare, a fost asigurat mobilierul, necesar unei clădiri moderne, au fost adăugate sisteme de supraveghere video şi alarmă, centrală termică şi grup sanitar.

La Şcoala din Podolenii de Jos, a fost reabilitat acoperișul deteriorat al școlii, deoarece ţigla cu care era acoperită, era distrusă

A fost modernizată rețeaua electrică din satul Cozmești, (zona Muzicanți) și Podolenii de Sus. A fost o investiţie necesară, deoarece în momentul în care erau condiţii meteorologice nefavorabile, cetăţenii nu mai aveau energie electrică.

În același timp, am fost extins iluminatul public în comună, care funcționează pe tot parcursul nopții. Pe lângă cele 420 de lămpi deja existente, au mai fost achiziționate încă 180.

La sfârșitul anului 2019, a fost finalizat Planul Urbanistic General (PUG), deoarece fără acest PUG, nu era posibilă realizarea construcțiilor.

Nu în ultimul rând, în satele Cozmești și Podolenii de Jos, au fost introduse sisteme de monitorizare a circulației, instalate camere de supraveghere în toate intersecțiile și punctele principale ale traficului.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ