Share

“Proiectele din perioada 2016-2020 au pus accent pe modernizarea infrastructurii educaționale, pe extinderea rețelei de apă, pe înființarea rețelei de canalizare și rețelei de epurare, pe iluminat public și pe modernizarea infrastructurii rutiere”

Astăzi, “Agenda Primarului” a ajuns în comuna UNGHENI, județul Iași. ETAPA a II-a, continuă în 2020 cu prezentarea detaliată a proiectelor localității aflate în diferitele stadii ale evoluției acestora. Urmărim realizarea unui inventar al proiectelor realizate în fiecare comunitate ieșeană pe perioada anilor 2016 – 2020 împărțite în proiecte:

  • finalizate
  • în desfășurare și
  • în pregătire sau avizare.

Gazda noastră este Primarul Comunei Ungheni, domnul Iulian MARCU.

REP: Vă propunem să începem cu proiectele pe care reușiți să le finalizați în perioada 2016 – 2020, cu rugămintea de a vă încadra până la momentul IUNIE 2020.

Primar Iulian MARCU: În perioada menționată de dumneavoastră am reușit să achiziționăm un utilaj multifuncțional Volvo – buldoexcavator, sursa de finanțare necesară achitării utilajului s-a găsit în fonduri europene și Grupul de Acțiune Locală.

Tot în acestă perioadă  am realizat și recepționat drumuri de exploatație agricolă cu o lungime de 6,2 km”

Proiect obținut deasemenea prin fonduri europene cu o valoare de 1 milion de euro. Aceste drumuri de exploatație agricolă preiau din traficul Drumului Județean 249A care străbate comuna Ungheni și care, din păcate, este într-o stare nonconformă.

În privința școlilor, vreau să menționez că în comuna Ungheni  și anume la “Școala gimnazială Mânzătești“ există un număr de opt corpuri, toate fiind racordate la rețeaua de apă și la rețeaua de canalizarea. Grupurile sanitare vechi au fost înlocuite,  înlăturând astfel riscul de noi îmbolnăviri prin calea de transmitere fecal-orală.

În cadrul acestor proiecte vreau să reamintesc de reabilitarea și modernizarea școlii primare din satul Ungheni, proiect realizat prin Ministerul Dezvoltării și Programul Național de Devoltare Locală 1.

“S-a realizat și reabilitarea terenului de sport din Mânzătești, acesta fiind acoperit cu gazon sintetic. Proiectul a fost finanțat din fondurile bugetului local”

S-a dorit o grădiniță cu 2 săli de clasă care să aibă grupuri sanitare individuale, centrală termică, cabinet de asistență medicală și toate celelalte utilități necesare funcționării corespunzătoare a spațiului destinat copiilor.

Odată cu aprobarea bugetului local, în 2017 s-a finalizat și un sediu al Primăriei Ungheni, unde cetățenii împreună cu funcționarii publici își pot rezolva problemele de ordin administrativ.

Din 2016 până în 2020 s-au instalat 720 de lămpi cu led o întreagă rețea de iluminat din fonduri proprii. Practic s-a ajuns la un iluminat total al comunei Ungheni, cetățenii solicitând ca acest obiectiv să fie trecut în lista de priorități.

“În 2019 s-au amenajat 3 parcuri de joacă pentru copii conform standardelor în vigoare, investindu-se astfel în dezvoltarea și educarea lor”

În ceea ce privește canalizarea și stația de epurare: s-au instituit 417 Km dar suntem încă în faza de racordare la rețeaua electrică a celor 6 stații de pompare, ulterior se va iniția procedura de predare către operatorul regional ApaVital .

Nu în ultimul rând, printre proiectele finalizate se numără și construirea unei punți pietonale peste râul Jijia care deservește o parte din locuitorii comunei Ungheni .

Rep: Domnule Primar, să trecem la prezentarea proiectelor în desfășurare.

I.M.: În privința proiectelor aflate în desfășurare, s-a hotărât modernizarea drumurilor sătești în lungime de 5,2 km, acest obiectiv de investiții va fi continuat cu turnarea stratului de uzură peste stratul de astfalt.

Un alt proiect aflat în execuție și realizat cu sprijinul Ministerului Dezvoltării este extinderea rețelei de apă în lungime de 5,4 km în satul Mânzătești. Proiectul este realizat în proporție de 50%, urmează amenajarea unei stații de pompare și clorinare.

“Se finalizează racordarea în totalitate a comunei Ungheni la rețeaua de apă”

Comuna are o rețea de apă în lungime de 46,4 km existenți, recepționați. Se dorește predarea către operatorul regional. Având în vedere faptul că apa este vitală pentru toți cetățenii din oricare localitate, acesta este un proiect excepțional pentru cetățenii satului Mânzătești.

Referitor la terenurile concesionate în comuna Ungheni, primăria a oferit gratuitate pentru realizarea cadastrului sistematic. S-au recepționat 1527 cărti funciare și s-a început predarea lor către cetățeni. Vor urma alte 2800 de loturi de teren care  se vor acorda pe viitor cetățenilor în lunile august – septembrie 2020.

Un alt proiect demarat în comuna Ungheni constă în amenajarea unui Cimitir al Eroilor. Proiectul va fi realizat cu ajutorul bisericii din satul Bosia, Cultul Eroilor și Primăria Ungheni, unde au fost înmormântați în gropi comune soldați germani, ruși și români în al Doilea Război Mondial. Lucrarea presupune amenajarea drumului de acces, monumentului Eroilor cu finalizare în luna mai. Tot în luna mai va avea loc inaugurarea monumentului urmată de un moment artistic.

“Avem un proiect ce prevede construirea unui teren de fotbal în suprafață de 2000 m2, teren cu gazon sintetic”

Rep: Domnule Primar Iulian Marcu, acum că am discutat despre trecut și prezent, să privim puțin și în viitor. Vă rog să ne prezentați în continuare proiectele de viitor ale comunei Ungheni, aflate astăzi în faza de pregătire sau chiar avizare.

I.M: Avem un proiect ce prevede construirea unui teren de fotbal în suprafață de 2000 m2, teren cu gazon sintetic  cu toate utilitățile  necesare pentru o bună funcționare. În anul 1981 au fost depozitate mai multe camioane de zgură în zona unde va fi construit terenul de fotbal, deoarece a fost anunțată o vizită a lui Kim Ir-sen, președintele Coreei de Nord în perioada 1948-1994.

Se spunea că Ceaușescu și Kim Ir-sen, vor ateriza pe această suprafață de teren și se vor urca în trenul de Moscova din gara Ungheni. Ulterior, programul lor s-a schimbat și Kim Ir-sen cu Nicolae Ceaușescu au urcat în tren din Gara Nicolina Iași.

Avizarea documentației necesare terenului de fotbal, a fost dificilă, deoarece terenul se afla la granița cu Republica Moldova și este învecinat cu digul de protecție al râului Prut.

Tot în zona viitorului teren de sport, avem podul care traversează râul Prut. Este un pod care are o importanță și o valoare deosebită, deoarece a fost proiectat și construit de Alexandre Gustave Eiffel în perioada 1862-1868. Podul se află în proprietatea Ministerului Transportului, care îl întreține și îl administrează.

“Un alt proiect, Școala Veche din Bosia se va bucura de o nouă reabilitare în valoare de 1.260.000 lei”

Momentan, nu s-a prezentat nici un constructor pentru realizarea proiectului. Proiectul de la  Școala Coada Stâncii este la ultimul aviz care trebuie obținut de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență .

Tot cu ajutorul fondurilor europene am obținut finanțarea unei grădinițe cu 3 săli de grupă în satul Bosia din comuna Ungheni și suntem în faza de obținere a autorizației de construire. Proiectul va fi finalizat în 2021.

“Un alt proiect este înființarea unei rețele de gaze naturale în comuna Ungheni, județul Iași, pe o lungime de 36,6 km”

Aceasta va deservi toți locuitorii comunei Ungheni. Racordarea rețelei se va face în Magistrala care traversează comuna Golăiești și trece peste râul Prut în Republica Moldova.

La capitolul infrastructură rutieră, în comuna Ungheni avem în vedere modernizarea drumurilor din satele Mânzătești, Bosia și Ungheni. Proiectul este depus și se așteaptă obținerea unei finanțării.

În comuna Ungheni se va  moderniza tot prin  Programul  Operațional Regional prin fonduri europene, Școala Gimnazială Bosia de 1040 de metri pătrați. Aici vom avea în vedere înlocuirea șarpantei, izolarea cu termosistem a pereților, dotarea cu mobilier și bineînțeles dotarea cu grupuri sanitare corespunzătoare. Proiectul se va derula până în anul 2021.

Rep: Domnule primar Iulian MARCU, efortul depus de dumneavoastră în satele Ungheni, Bosia, Coada Stâncii și Mânzătești pe parcursul ultimilor ani este unul vizibil! Aveți un mesaj pentru locuitorii comunei Ungheni?

I.M: Într-adevăr, în comuna Ungheni continuăm procesul de modernizare început în 2008. Proiectele din perioada 2016-2020 au pus accent pe modernizarea infrastructurii educaționale, pe extinderea rețelei de apă, pe înființarea rețelei de canalizare și a stației de epurare, pe iluminat public și pe modernizarea infrastructurii rutiere, aici pot menționa drumurile de exploatație agricolă, drumul comunal DC16A și drumurile sătești.

În continuare, căutăm soluțiile de finanțare necesare realizării proiectelor de viitor ale comunei Ungheni, ale căror documentații sunt deja pregătite.

Le mulțumesc cetățenilor din comuna Ungheni pentru încrederea, înțelegerea și sprijinul pe care mi le acordă.

Iulian Marcu

Primarul Comunei Ungheni


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ