Share

Sistemul medical românesc este în pragul colapsului. La Institutul Socola s-a creat o ”caracatiță” în care apar conflictul de interese, mita mascată în sponsorizări, achizițiile dubioase

Cei implicați, deși au fost descoperiți, încă își văd de treabă, din înălțimea posturilor ocupate și ele în condiții dubioase.

Medicul Șerban Turliuc, ca președinte de CA semnează pentru medicul Șerban Turliuc șef de secție

În anul 2016, doctorul Șerban Turliuc a devenit prin concurs, Șef de Secție la Secția Clinică Psihiatrie II Acuți, la Institutul de Psihiatrie Socola.

Medicul Șerban Turliuc a reușit la 23 noiembrie 2019 să intre în Consiliul de Administrație al Institutului de Psihiatrie Socola, prin Ordin al Ministrului Sănătății, ca reprezentat al Ministerului Sănătății, înlocuindu-l pe medicul Lucian Indrei, care din februarie 2020 a a junș șef la DSP Iași.

La 20 ianuarie 2020, medicul Șerban Turliuc devine Președinte al Consiliului de Administrație, iar juristul Corneliu Prepeliță, secretar.

Așadar, în calitate de șef de secție și de președinte al unui CA, doctorul Șerban Turliuc se află în incompatibilitate, fiindcă el trebuie să semneze ca președinte de CA hotărâri pentru deciziile șefilor de secții. Adică, medicul Șerban Turliuc, ca președinte de CA semnează pentru medicul Șerban Turliuc șef de secție.

Miza acestei numiri este încercarea de a-l demite pe managerul Ovidiu Gabriel Oprișan, iar doctorul Serban Turliuc părea omul potrivit pentru a executa această dispoziție, cu ajutorul juristului Corneliu Prepeliță despre care ziarul ”Bună Dimineața Iași” a scris că ocupă abuziv o locuință ANL pentru medici rezidenți, oferită de DSP Iași, deși el și soția sa, medic, dețin deja o vilă în localitatea Miroslava, vilă prezentată în declarația de avere.

Din păcate, nu doar această incompatibilitate se leagă de numele medicului Șerban Turliuc

Astfel, în anii 2016 și 2017, conform site-ului anm.ro, medicul Serban Turliuc a primit sponsorizari in valoare de aproximativ 57 000 lei (11 850 euro la un curs de 4,81 lei/euro). In anul 2017, conform siteului  anm.ro, medicul Serban Turliuc mai primește sponsorizări în valoare de aproximativ  42 000 lei (8750 euro, la un curs de 4,81 lei/euro).

Coincidența este că aceste sponsorizări au fost primite de la societăți farmaceutice care vindeau Institutului Psihiatric Socola medicamente, inclusiv pentru secția unde este manager medicul Turliuc.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății 320/2007, capitolul IV. Drepturile și Obligațiile Părților, subpunctul 6, șeful de secție, evaluează necesarul anual de medicamente și materiale sanitare al secției/laboratorului sau serviciului medical, investițiile și lucrările de reparații curente și capitale  necesare  pentru desfășurarea activității  în  anul  bugetar  respectiv,  pe care le transmite spre aprobare conducerii spitalului.

Așadar, în această perioadă, medicul Șerban Turliuc primea sponsorizări de la firme farmaceutice, ca persoană particulară, pentru a merge la prezentări, simpozioane în timp ce în calitate de șef de secție, le semna contracte acelorași firme farmaceutice

Acum, ca Președinte al Consiliului de Administrație, el poate semna inclusiv evaluările multianuale ale acțiunilor efectuate pe vremea când era șef de secție, funcție pe care o deține și azi.

Se știe că a primi bani, chiar prin contracte de sponsorizare pentru a face ceva pentru care deja ești plătit, ca manager, înseamnă primire de foloase necuvenite, iar dacă se dovedește că le-ai cerut,  aceasta înseamnă abuz în serviciu. Având în vedere că medicul în cauză era șef la o secție psihiatrică de pacienți acuți, acolo mulți pacienți nu au discernământ, iar medicamentele achiziționate sunt foarte scumpe. Așadar, doar medicul decide ce anume administrează și cum administrează și dacă administrează.

La 8 februarie 2020, pe numele medicului Șerban Turliuc s-a făcut o plângere pentru conflict de interese având un cumul de funcții și fiind în incompatibilitate gravă

La 18 februarie 2020 – Ministerul Sănătății îi revocă mandatul de manager obținut prin concurs, însă nu se știe ce va face noul Ministru interimar al Sănătății, întrucât Viorel Costache a demisionat joi, 26 martie 2020.

Așadar, numai pierderea funcției să fie singura sancțiune pentru un responsabil medical care, după câte se vede a săvârșit și alte ilegalități?

Reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași” au încercat să obțină un punct de vedere și de reprezentanții institutului, dar nu li s-a răspuns.

În acest context, întrebările care se ridică în urma situației prezentate sunt:

Este cercetat domnul dr. Șerban Turliuc de Agenția Națională de Integritate?

În 2016-2017 spitalul a achiziționat medicamente de la firmele de mai sus ?

A fost sesizat Ministerul Sănătății cu privire la ancheta asupra suspiciunii celor menționate mai sus ?

 

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ