Share

Astăzi, în cadrul rubricii ”Interviul săptămânii”, îl avem alături de noi pe Toma HOGEA, actor, regizor, scenarist, profesor, a cărui implicare artistică, se bucură atât de recunoaștere națională, cât și internațională.

 „Am descoperit pasiunea pentru teatru în urmă cu mulți ani, se întâmpla aproximativ în anul 1975, în mod concomitent cu muzica”

Rep: Domnule Hogea, știm că de-a lungul existenței dvs., ați desfășurat multiple activități. Aș dori să începem prin a discuta despre lumea captivantă a teatrului.

T.H: Am descoperit pasiunea pentru teatru în urmă cu mulți ani, se întâmpla aproximativ în anul 1975, în mod concomitent cu muzica. Eu am făcut 12 ani de muzică, 12 ani de instrument și am urmat Liceul de Artă, din Botoșani. În primul rând, am descoperit teatrul ca și spectator, fiind captivat de minunatele spectacole, găzduite de ”Teatrul Mihai Eminescu” din Botoșani.

Rep: Vă mai amintiți de primul spectacol în care ați jucat?

T.H: Primul spectacol în care am jucat, a reprezentat în același timp și debutul meu în ”Teatrul Mihai Eminescu” din Botoșani, în anul 1978, un spectacol excepțional, de altfel. De ce spun excepțional? Pentru că se afla în regia unuia dintre marii pedagogi de teatru, pe care i-a avut România, respectiv regizoarea, Zoe Stanca Anghel, iar piesa se numea ”Jocul de-a vacanța”.

La acea vârstă fragedă, eu nu am putut interpreta decât rolul lui Jeff. A fost un musical, un spectacol desfășurat pe fundalul muzicii lui Edmond Deda și i-am avut drept parteneri, pe actorii desăvârșiți ai ”Teatrului Mihai Eminescu”.

Citeste si   Liceul TEORETIC de Informatică „Grigore Moisil” IAȘI - Cum ar fi ȘCOALA pe INSTAGRAM?
Rep: Dar ce ne puteți spune despre primul spectacol regizat?

T.H: Primul spectacol regizat a avut loc în urmă cu 20 de ani, în anul 2000 și este vorba despre Baltagul, de Mihail Sadoveanu, montat la ”Teatrul Luceafărul”, cu scenografie semnată de Rodica Arghir, scenografa ”Teatrului Național”.

Rep: În 2017, ați fost premiat cu Diploma de onoare ”40 de ani dintr-o viață, închinată scenei și oamenilor”. Ce reprezintă această distincție pentru dvs. și care considerați că este aportul adus de dvs., domeniului teatral?

T.H: Orice recunoaștere valorică, este bine-venită. Da, îmi creează o stare de bine, o stare de bucurie, o stare de  mulțumire, pentru că cineva a ținut să puncteze acel moment important din viața mea artistică.

Ca actor, am avut șansa de a lua contact cu mari regizori, cu mari texte, cu mari roluri, și totodată, șansa de a mă ”întâlni” cu mari partituri, din literatura clasică și universală, dintre cele mai diferite, de la Eugen Ionesco, Sadoveanu și Vișniec, până la Creangă.

Ca regizor, am avut bucuria de a monta lucrări deosebite, de la Capra cu trei iezi”, până la Flautul fermecat, al lui Mozart, Take, Ianke și Cadîr, montat anul trecut, la Teatrul Bacovia, sau Tinerețe fără bătrânețe, de la Timișoara.

Citeste si   Patru unități de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI au solicitat suspendarea CURSURILOR în modalitatea ”faţă în faţă”

„ARTA PĂPUȘARILOR ROMÂNI semnifică pentru mine un VOLUM imens de MUNCĂ, o dăruire absolută”

De altfel, pot adăuga și unica mea experiența cinematografică, dar cu rol principal, în filmul ”Încrederea”, în regia Tudor Mărăscu, într-o distribuție extraordinară: Ion Crâșmaru, Dana Dogaru, Victor Rebengiuc, iar faptul ca am interpretat un rol principal, alături de  asemenea actori, a constituit un adevărat privilegiu pentru mine.

Rep: Ce semnifică pentru dvs. „Arta păpușarilor români” și cum ați descrie-o?

T.H: Pot spune că „Arta păpușarilor români”, semnifică pentru mine, un volum imens de muncă, o dăruire absolută, pentru că spre deosebire de actorul de dramă, actorul păpușar, are de însuflețit un obiect, o păpușă.

În arta păpușărească, nu doar că am ”prestat” ca actor și ca regizor, dar sunt și autorul Istoriei teatrului de animație”, o lucrare în cadrul căreia se regăsesc cele 19 teatre de specialitate, din România. Mi-am dorit foarte mult să realizez această lucrare, pentru ca tânăra generație să dispună de acest material documentar, care se întinde pe aproximativ 2.500 de pagini.

Rep: Care considerați că este relația dintre păpușă, mânuitor și public? Reușește actorul să se contopească în totalitate cu păpușa mânuită?

T.H: Dacă există impedimentul de a nu se contopi cu păpușa mânuită, se pot ”naște” erori, se pot ”naște” fisuri în construcția personajului, sau chiar a spectacolului, iar aceste lucruri sunt percepute foarte repede de către ochiul modern și extrem de exigent, al spectatorului actual.

Citeste si   Sentință DEFINITIVĂ pentru fostul SECRETAR al Primăriei Târgu-Frumos! Felicia SPULBER condamnată la ÎNCHISOARE cu suspendare
Rep: V-aș ruga să-i dezvăluiți publicului, cum este Toma HOGEA, omul din spatele scenei, a microfonului, a scaunului de regizor și a catedrei, totodată?

„Arta,  în mod implicit, teatrul, este un lucru atât de necesar omului…”

T.H: Toma HOGEA este un om obișnuit, un om care prețuiește onestitatea, lucru pe care îl aștept, la rândul meu din  partea semenilor. Îmi iubesc foarte mult cățeii, îmi iubesc motanul, canarul de acasă, iubesc de altfel, călătoriile, deși, munca nu îmi permite să călătoresc foarte des. Nu am foarte mulți prieteni, dar cei pe care îi am, îmi sunt cu adevărat prieteni și îmi place să îmi răsfăț oaspeții cu bucate pregătite de mine însumi.

Rep: Cum colaborați cu tinerii actori si ce sfaturi aveți pentru cei aflați la început de drum?

T.H: Mereu am avut o relație foarte bună cu tânăra generație, ba chiar mi-am încurajat studenții să renunțe la clasicele formule de adresare. Am optat pentru o relație deschisă, democratică, iar din experiența mea, combinată cu teribilismul vârstei și cu energia lor benefică, se ” nasc” lucruri minunate.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ