Share

Cea mai veche maternitate din Moldova ar putea să se închidă până la sfârșitul acestui an

Măsura a fost stabilită după venirea reprezentanților Ministerului Sănătății privind serviciile de sănătate din regiunea Nord-Est.

”Am primit ieri vizita celor de la Ministerul Sănătăţii. Am rămas perplex. Ei vor realocarea de pături pentru Spitalul Regional de Urgenţă. Vor să închidă Spitalul Elena Doamnă. Este cea ai veche maternitate din Moldova. Sunt 120 paturi şi 220 angajaţi. Noi avem bani în buget pentru a achiziţiona terenul în cazul retrocedării”, a declarat Maricel POPA.

Aproape 50 de medici și peste 100 de asistente și infirmiere vor fi afectate de această măsură.

Spitalul este revendicat din 2003

În anul 2003, Fundaţia Caritatea, care se ocupă de revendicarea proprietăţilor comunităţii evreieşti din România a făcut o notificare de revendicare către Consiliul Județean Iaşi, fiind înregistrată cu numărul 1442/4 din februarie 2003 şi ulterior la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, aflată în subordinea Guvernului.

Citeste si   De ce la TOMEȘTI toate contractele mari ajung la LIS AFFAIR SRL? Ștefan TIMOFTE: „Așa vreau eu!”

În cererea de retrocedare este menţionat faptul că în actualul sediu al Spitalului „Elena Doamna” a funcţionat, până în anul 1948, Spitalul Israelit.

Fundaţia Caritatea a fost fondată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, împreună cu Organizaţia Mondială Evreiască, pentru restituirea bunurilor, ca o instituţie permanentă de conservare, administrare şi valorificare a patrimoniului cultural şi spiritual al evreilor din România.

Situaţia juridică incertă a clădirii a STOPAT toate investiţiile necesare spitalului

Situația juridică încâlcită a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie ”Elena Doamna” nu a permis investiții majore de consolidare a clădirilor. Conform legii, cererea de retrocedare din 2003 a stopat investițiile necesare acestui spital, precum şi accesul la orice formă de finanțare locală, națională sau din fonduri europene.

Citeste si   BULETIN DE PRESĂ-23 septembrie 2020, ora 13.00

Gabriel MARTINESCU, managerul Maternității ”Elena Doamna” Iași: ”Refuz să folosesc termenul de închisă, deoarece Maternitatea ”Elena Doamna” funcționează de 171 de ani”

”Țin să transmit un gând bun colegului meu de breaslă, medicul Victor COSTACHE, actualmente Ministru al Sănătății din România. Sunt convins că în calitatea sa de ministru ieșean al sănătății, va rămâne în memoria colectivă a ieșenilor, ca cel care a început construcția unui spital la Iași.Trebuie să știm cu toții că cea mai mare investiție în sistemul public din România va fi dusă la împlinire, fără a afecta activitatea celorlalte spitale din județul Iași. 

Refuz să folosesc termenul de închisă, deoarece Maternitatea ”Elena Doamna” funcționează de 171 de ani. Masterplanul de care se vorbește este început din 2015 și nu dorește închidere de spitale, ci reorganizează a spitalelor din România.

Citeste si   Nou FOCAR de COVID-19 în MIROSLAVA! 11 persoane au fost testate POZITIV

Proiectul Maternității ”Elena Doamna” din Iași este unul de transformare într-un centru de infertilitate, nimeni nu a precizat concret că maternitatea se va închide. Acest lucru poate fi confirmat și din discuțiile avute cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

Cei de la Ministerul Sănătății își doresc implementarea rapidă a Spitalului Regional de Urgență din Iași, un lucru pe care orice ieșean îl dorește, deoarece este un beneficiu pentru România”, a declarat managerul Maternității ”Elena Doamna” Iași, Gabriel MARTINESCU.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ