Share

Din păcate, în vremuri de criză, populismul este o tentație periculoasă, atât pentru democrație în sine, cât și pentru situația în care este făcută declarația

Este cazul celei mai recente declarații făcute de către deputata USR de Iași, Cosette Chichirău.

Cosette Chichirău știe că zilele sale de politician sunt numărate. Visul său de a deveni primar în Iași s-a spulberat, încă dinaintea intrării României în complicata situație a epidemiei de Coronavirus. Nici la un nou mandat de parlamentar nu prea mai poate spera, fiindcă, în ultima vreme, Cosette Chichirău s-a axat pe declarații privind Primăria Iași, cu trimiteri prietenești spre PNL, rezerve față de aliații din PLUS.

Atunci când un politician slab vede că nu mai are ce să spună, mai ales în vreme de criză, devine populist

Iată cea mai recentă declarație făcută de către Cosette Chichirău:

Pentru toți românii din lume, România, cu toate neajunsurile și disfunctionalitățile ei, va fi întotdeauna acasă. Am simțit asta pe pielea mea, pentru că am stat mulți ani în străinătate. Aici este sufletul nostru. Aici ne-am născut și poate, subconștient, aici vrem să murim.

Românii care vor să vină acasă acum trebuie primiți cu brațele deschise. Spun asta nu doar ca deputat român, în serviciul tuturor românilor, ci și ca om. Avem nevoie, mai mult decât de tratament medical, de căldura sufletească a celor dragi, de confortul psihologic al propriei țări, de familiaritatea propriului oraș sau sat.

Înțeleg riscurile pe care le poate genera venirea câtorva zeci de mii de români acasă. Însă ei trebuie ajutați să vină în România, cu proceduri de izolare și carantină stricte.

Așadar, domnule ministru Vela, pregătiți-vă să vă primiți cetățenii acasă. Pregătiți corturi, proceduri, personal, alimente și medicamente. Pentru că acești români au trimis miliarde de euro în țară, au ajutat economia, au redus inegalitatea socială, au transmis modernizare in comunitățile din care au plecat.

Dar în special pentru un motiv simplu, constituțional: pentru că ei sunt români”.

Citeste si   Robert Cazanciuc: „Am convocat Biroul permanent al Senatului pentru dublarea alocațiilor. Colegii de la PNL și USR lipsesc de o lună”

Deputata Cosette Chichirău are noroc cu imunitatea parlamentară. Adică poate spune orice, fără să i se poată imputa nimic legal. Totuși, pentru un om care se pretinde cu studii și experiență peste hotare, declarația de mai sus este o palmă pe obrazul democrației. Un om simplu se putea trezi ușor cu o mustrare de la autorități, fiindcă este stare de urgență, iar când strategia de limitare a extinderii epidemiei la nivel european interzice circulația fără motiv, să vii să îndemni oamenii să circule, de dragul ”spiritului național”, este în cel mai fericit caz, lipsă de responsabilitate politică.

Cel puțin, la nivelul județului Iași, situația este gravă

Deputata Cosette Chichirău ar putea să meargă în județ, la Voinești, Holboca, Ciortești, unde au fost raportate cazuri de încălcare a carantinei și izolării impuse de situație și în care autoritățile încearcă, inclusiv cu ajutorul forțelor de ordine să îi țină pe cei suspecți de contaminare în case.

Cosette Chichirău ar fi trebuit să invite oamenii la autoeducare și la respectarea regulilor. În primul rând, un parlamentar are obligația să explice faptul că suntem în stare de urgență, iar asta ne obligă la respectarea unor reguli suplimentare. Practivc, ne sunt afectate, conform legii, o serie de drepturi și libertăți, în sensul restrângerii. Ori dacă ni se restrânge, de exemplu dreptul la viață privată, este de la sine înțeles că în spațiul public suntem datori să fim atenți ce declarăm și cum declarăm. Cosette Chichirău nu a auzit vreodată de autocenzură, de autocontrol, care sunt indispensabile în aceste zile.

Să chemi deliberat oamenii să vină în țară, fără minima educare în materie înseamnă populism de cea mai periculoasă factură

Lecțiile istoriei sunt o necunoscută pentru Cosette Chichirău. Declarațiile lui Hitler și Mussolini despre măreția, unitatea popoarelor lor în anii Marii Crize au dus la apariția celui de-al Doilea Război Mondial. Azi, Cosette Chichirău vorbește despre primirea oamenilor cu brațele deschise. Mâine poate să spună, când situația va scăpa de sub control că sunt de vină autoritățile, iar până la degringoladă și acțiuni antisociale nu mai este decât un pas. Așadar, populismul este periculos și regretabil.

Citeste si   Candidații PNL din Capitală depun o scrisoarea deschisă la sediul central al PSD. Destinatarul: Marcel Ciolacu

Cosette CHICHIRĂU: ” Domnul Iohannis ar trebui să își aducă aminte cine la votat și ce îndatoriri constituționale are”

Din punctul meu de vedere demnitarii statului român nu pot cere cetățenilor români să rămână în afara țării. Știm cu toții că este greu, este greu și pentru cei care sunt în momentul de față în țară și este și mai greu pentru cei întorși, dar este de datoria noastră să avem grijă de cetățenii noștri oriunde se află aceștia.

Desigur toți cei care vin din zonele roșii vor fi în carantină și izolare două săptămâni, ei cunosc acest lucru, dar vor să fie acasă alături de cei dragi. Cred că un demnitar român nu ar putea să aibă legitimitatea să ceară românilor să nu vină acasă.

Cei aleși de către poporul român nu își îndeplinesc îndatoririle constituționale. Nu mai vorbesc de faptul că milioanele de români care lucrează în afara țării au trimis de-a lungul timpului miliarde de euro în țară, au ajutat economia și și-au ajutat familiile. De asemenea Diaspora a ieșit la vot și a votat într-o proporție covârșitoare cu domnul Iohannis.

Domnul Iohannis ar trebui să își aducă aminte cine la votat și ce îndatoriri constituționale are către cetățenii României”, a declarat Cosette CHICHIRĂU.

Întrebată dacă nu consideră un real pericol venirea românilor acasă, aceasta a ținut să precizeze că cetățenii din afara țării pun în pericol viața cetățenilor din țară, dar trebuie primiți acasă.

”Indiferent care este pericolul nu poți prin Constituția României să îți alungi proprii cetățeni. Dacă vin oameni infectați, chiar dacă pun în pericol viața cetățenilor din țară ei sunt cetățeni români cum suntem și noi și vreau să precizez că toți avem aceleași drepturi. Nu poți ca stat să ții cetățenii de o parte, ci trebuie să te pregătești, nu să îi alungi”, a mai declarat Cosette CHICHIRĂU.

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,41 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

Întrebată de către reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași” de ce s-a autoizolat si care sunt motivele, aceasta a ținut să puncteze că nu crede că a intrat în contact cu cineva infectat, deși este posibil și a acționat așa cum oricare român ar trebui să o facă.

Eu sunt în autoizolare de duminică este a cincea zi deoarece sâmbătă am fost la Parlament și am votat Guvernul. Eu toată săptămâna trecută am fost la Parlament și aș putea să fiu un pericol pentru ceilalți. Nu îmi este frică de sănătatea mea, dar îmi este frică că dacă am luat virusul să nu îl răspândesc.

Din acest motiv stau în casă ies foarte rar, îmi iau ceva de mâncare cu mască și mănuși. Acest lucru trebuie să  facă toată lumea care crede că a intrat în contact cu cineva infectat. Eu nu consider că la Parlament am intrat în contact cu cineva infectat, deși este posibil, dar există posibilitatea să fi atins un obiect care a fost atins și de cineva infectat, din acest motiv am luat aceste măsuri”, se mai arată în declarația lui Cosette Chichirău.

Întrebată cât va mai sta în autoizolare și dacă este dispusă să discute cu cetățenii români care se vor întoarce în țară, Cosette Chichirău a declarat:

Mai stau încă 10 zile în autoizolare deoarece acesta este termenul recomandat. Deci în 10 zile dacă doriți să mergem să vorbim cu oamenii cu cea mai mare plăcere”, a mai declarat Cosette CHICHIRĂU, deputat USR și candidatul USR la Primăria Municipiului Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ