Share

În acest sfârșit de săptămână a avut loc “deschiderea” sezonului estival la MAREA MOLDOVEI

Vremea a dat peste cap planurile organizatorilor Vineri și Sâmbătă. Chiar și în aceste condiții totuși deschiderea sezonului estival la Marea Nordului a avut loc în acest week-end.

Duminică, plaja Stânca-Costești și-a primit în noul format primii turiști. Spre surprinderea organizatorilor turiștii s-au strâns din toată Moldova. Numerele mașinilor de Bacău, Suceava, Vaslui și bineînțeles Botoșani și Iași au demonstrat acest lucru.

Soare, apă curată, muzică, mâncare bună și bineînțeles multă bună dispoziție.

 Câteva detalii despre evoluția proiectului

Proiectul reprezintă de fapt un demers local. O presupusă colaborare de tip asociativ între Primăria orașului Ștefănești și o familie de investitori locali.

La prima vedere acest aranjament public-privat pare să se prezinte bine. În fapt însă, Administrația publică locală este complet depășită de situație.

Primarul orașului Ștefănești, Florin Buțura, este vizibil încurcat în momentul în care trebuie să explice situația juridică a acestui proiect și ceea ce poate face efectiv administrația pe care o conduce pentru dezvoltarea proiectului “Marea din Nordul Moldovei”.

Florin Buțura, Primarul orașului Ștefănești: Ce pot să vă spun este că aceasta este o inițiativă privată. Investitorii dețin 37 ha în zonă. Nu știu exact cum au de gând să dezvolte acest proiect. Dar eu îi voi sprijini în măsura în care pârghiile legale îmi permit.

Spusele primarului au fost însă infirmate de dezvoltatorul acestui proiect, Pansela Merticariu

Aceasta s-a plâns de piedicile venite din partea autorităților. Referințele nu l-au vizat direct pe primarul localității. Momentan problemele investitorului țin de incapacitatea de a se racorda la utilități.

Citeste si   12 sportivi de la echipa de handbal masculin CSM Botoşani, diagnosticaţi cu COVID-19

Dezvoltatorul nu a dorit însă ca declarațiile sale să fie făcute publice.

Practic, proiectul este complet defazat. Etapele unei dezvoltări legale și durabile nu au fost respectate. Fiscalitatea? La nivelul anilor ’90

Nu există racorduri la nici un fel de utilități. Nu există apă curentă, canalizare și nici măcar furnizarea curentului electric de către un distribuitor autorizat.

Ceea ce există însă este o situație de compromis, la limita legalității, care ar putea pune oricând în pericol sănătatea turiștilor.

WC-uri improvizate și aflate în proximitatea bucătăriei, apă de la o cisternă și urmează forarea pentru o fântână sau două. Curentul electric este produs de un generator de mari dimensiuni, care poluează nu doar fonic întreaga zonă.

În concluzie, un proiect de o asemenea dimensiune nu a fost tratat cu seriozitate a necesară. Deloc.

Majoritatea celor care au venit de la distanțe apreciabile din Regiunea Moldovei s-au declarat dezamăgiți de ceea ce au găsit aici

Andrei M, Iași: Un loc foarte frumos, dar atât. Plaja e murdară. Plină de pietre. Chiar nu au putut să niveleze cu nisip? Toalete sunt infecte. Nu oferă nimic. Iar o bere la pahar costă 5 ron???

Oana A, Botoșani: Noi venim aici de ani de zile. Acum s-a făcut multă publicitate, însă situația a rămas aceeași. Din păcate am înțeles că vor pune taxe de acces cu mașina, deci din punctul nostru de vedere, este mai rău. Dar dacă este pământul lor, atunci probabil au acest drept. Dacă vor taxa, noi vom utiliza o altă cale de acces, puțin mai încolo. Nu vom mai veni aici.

Vlad A, Suceava: Am bătut drumul degeaba. Îmi creasem o altă imagine din presă. Nu voi mai veni. Poate anii viitori, dacă vor avea spații de cazare, mâncare decentă, condiții. Acum, doar exagerări de presă.

Localnicii sunt încântați de investiție. Ei speră la o dezvoltare a orașului

Orașul Ștefănești este practic o comună. Titulatura de oraș a fost câștigată din pix prin transformarea satelor în cartiere, în 2004. Astfel, satul Stânca-Costești, care găzduiește și plaja, a devenit cartierul Stânca-Costești.

Citeste si   Responsabilitate IMENSA pentru PSD! Botoșănenii le-au acordat un vot masiv de ÎNCREDERE

Transformarea administrativă a făcut parte dintr-un proces național petrecut sub guvernarea Năstase. La acel moment, trebuie raportată mai multă populație în urban. Însă această capcană administrativă a afectat zone întregi ale României. Acestea nu au mai putut ulterior să acceseze fonduri europene decât din finanțări destinate mediului urban.

Și cum infrastructura era una comunală, din toate punctele de vedere, locuitorii s-au văzut în imposibilitate de a depune proiecte pentru finanțare europeană.

Acesta este și cazul orașului Ștefănești. Un exemplu elocvent de eroare administrativă care a transformat o comună frumoasă într-un oraș sinistru, în care dezvoltarea economică este aproape imposibilă. Un oraș ai cărui locuitori supraviețuiesc din activități eminamente agricole și un comerț local, practicat la suprapreț.

Evoluția sau involuția proiectului? Marea din Nordul Moldovei sau un monopol local incapabil să proiecteze o evoluție regională a proiectului?

La moment, ambele variante sunt posibile!

Este foarte posibil ca întregul concept să devină unul prăfuit! Ca și drumul care duce spre plaja Stânca-Costești din județul Botoșani. Asta s-ar putea întâmpla dacă dezvoltatorii nu vor căuta sprijin în vederea dezvoltării strategice a proiectului.

Deocamdată, aceștia se bucură să facă vânzare în week-end. Și se așteaptă ca presa să îi înțeleagă că ei sunt la început. De acord, sunt la început, dar de ce nu pun un bun început?

De fapt, aceasta este mentalitatea specific românească. Pe baza unei încropeli, se dorește maximizarea profitului. Și atât! În aceste condiții, cei care le trec o dată “pragul”, nu o vor mai face și a doua oară. Și uite așa, printr-o viziune îngustă, vor îngropa acest proiect, care ar putea deveni unul de utilitate publică care să deservească întreaga Regiune a Moldovei.

Citeste si   3,30 % rata șomajului înregistrat în evidențele ANOFM în luna august 2020

Există însă și posibilitatea ca proiectul să fie corectat din mers

Dezvoltatorii proiectului sunt oameni de afaceri care au avut succes în agricultură și agronomie. Este foarte posibil ca lipsa de experiență în acest nou domeniu să își spună cuvântul.

Proiectul poate fi redresat, pentru că nu este încă târziu. Dar dacă vara aceasta proiectul continuă să funcționeze ca o încropeală, la fel ca acum, în mod garantat vara viitoare nu va mai putea fi restartat.

BunaDimineataIasi a sprijinit și va continua să sprijine proiectul Marea din Nordul Moldovei dar în nici un caz în formatul actual. Ceea ce se întâmplă acum e demn de economia și realitățile României din anii ’90.

Să pui în practică un asemenea model economic în 2017, este pur și simplu INACCEPTABIL!

Zona este însă de o frumusețe ieșită din comun


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

1 COMENTARIU

  1. “Marea din Nordul Moldovei” pe o lungime de circa 50km exista din perioada comunistă -după finalizarea lucrărilor la baraj si era vizitată masiv doar de localnici care cunoșteau zona.
    Începând din acest an a fost demarat primul proiect “Plaja Vama”la Stânca Stefanesti de către proprietarii terenului de acolo .Este un proiect aflat la început de drum iar în următorii ani zona se poate dezvolta .
    La 10 km de Plaja Vama -la Ripiceni – în curând vor începe lucrările unei alte zone de agrement estival cu plaja , restaurante cu specific al zonei si căsute de camping în cadrul unui parteneriat intre primariile locale din zona – proiect care se va realiza cu fonduri europene .
    Este un început – iar în următorii ani zona va intra puternic în circuitul turistic.

LĂSAȚI UN MESAJ