În această săptămână, în cadrul rubricii ”Interviul săptămânii” discutăm cu interpreta de muzică populară Rodica IONIȚĂ-GROSU. 

Rep: Scurtă carte de vizită, cine este Rodica Ioniță-Grosu?

Rodica IONIȚĂ-GROSU: Sunt un om simplu căruia îi place frumosul, îi place să cânte, să se bucure de viață cu toate bucuriile și cu toate necazurile.

Cum a intrat muzica populară în viața dumneavoastră și cum v-ați descoperit această pasiune? 

Rodica IONIȚĂ-GROSU: Din toți cei șase frați, eu am fost hărăzită cu darul cântecului, oricât de mult ai lucra o voce, dacă nu ai un sâmbure de talent, nu poți să-ți îndeplinești menirea de artist.

Cum ați defini folclorul?

Folclorul este cel mai mare tezaur al nostru, spun acest lucru în calitate de ambasador al cântecului popular

Rodica IONIȚĂ-GROSU: Folclorul este cel mai mare tezaur al nostru, spun acest lucru în calitate de ambasador al cântecului popular, mergând în mai multe țări am constatat faptul că melodiile din folclor încă sunt apreciate de public. 

În ce măsură vibrează românii de peste hotare cu cântecele tradiționale românești? 

 

Rodica IONIȚĂ-GROSU: Ultima dată am fost în Japonia, deși majoritatea nu știau limba am fost apreciată pentru cântecele pe care le-am interpretat. Mă așteptam ca neamul meu românesc care vorbește aceeași limbă să rezoneze cu mine.  

Care este modelul pe care l-ați urmat în cariera dumneavoastră? 

Rodica IONIȚĂ-GROSU: În afară de faptul că m-am născut cu acest dar, nu am ținut cont de niciun model. Cu toate acestea, ca prezență scenică, ca mod de interpretare, am apreciat-o pe doamna Maria Bararov.

Care este povestea costumelor dumneavoastră? 

Rodica IONIȚĂ-GROSU: Am foarte multe costume, primite de la oamenii din locurile în care am cântat. Costumul mă transformă, oferindu-mi o doză de energie, de bunătate, de nebunie artistică.

Cum vă pregătiți înaintea unui spectacol? Aveți un anumit ritual? 

Rodica IONIȚĂ-GROSU: Înaintea fiecărui spectacol îmi aleg melodiile și fac repetiții, de două sau trei ori ca să știu sigur când trebuie să intru, este nepotrivit pentru un artist să falseze.

Care este cel mai greu lucru pe care îl întâmpinați în meseria de artist? 

Deși, în tinerețe am întâmpinat momente dificile, am constat că talentul trebuie șlefuit, iar copiii trebuie să conștientizeze acest lucru

Rodica IONIȚĂ-GROSU: Consider că se promovează non-valorile și mă doare acest lucru. Am fost prezentă în diferite comisii la concursuri și am constat că se fac aranjamente pe care nu pot să le agreez. Dacă un copil este încântat, pe moment, de câștigarea unui premiu, nu înseamnă că va reuși să-și clădească o carieră. Deși, în tinerețe am întâmpinat momente dificile, am constat că talentul trebuie șlefuit, iar copiii trebuie să conștientizeze acest lucru.

Doamna Rodica, vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre!

 

LĂSAȚI UN MESAJ