Share

Anual, în Iași, în perioada 7-14 octombrie, se desfășura poate, cel mai mare pelerinaj ortodox, la racla moaștelor Sfintei Parascheva, un adevărat simbol religios și cultural al Iașului și chiar al Moldovei. Practic, pentru o săptămână, circa 1, 5 milioane de pelerini veneau la Catedrala Mitropolitană, pentru a se închina și a se ruga, știute fiind harul și puterea tămăduitoare a sfintelor moaște.

LIVE: Conferința de presă susținută de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe și prefectul județului Iași, Marian Grigoraș

Publicată de Ziarul Buna Dimineata Iasi pe Duminică, 11 octombrie 2020

Există o tradiție istorică a rugăciunii la moaște, mai ales în perioadele în care au fost invazii, epidemii, crize, războaie, secetă. România, la fel ca mai multe state ale lumii se confruntă cu o pandemie fără precedent, care a prins autoritățile complet nepregătite.

Autoritățile ieșene au dispus măsuri abuzive și anticonstituționale. Inițial Mitropolia Moldovei și Bucovinei  a fost de acord cu anularea evenimentelor

La Iași, autoritățile au luat o măsură fără precedent, care încalcă grav dreptul la exprimarea liberă a credinței, drept garantat de Constituția României. Hotărârea nr. 47/05 octombrie 2020 (privind mai ales restricționarea accesului pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă)  emisă de CJSU Iași a fost contestată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, încalcă drepturile credincioșilor la liberul exercițiu al credinței religioase.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a solicitat CJSU să revină asupra măsurilor prevăzute în Hotărârea nr. 35/06 oct 2020 în sensul de a lua în considerare modificarea perioadei sărbătorii Sf Cuvioase Parascheva, inclusiv anularea punctului nr. 4 din Anexa nr. 1  a respectivei hotărâri a CJSU Iași, deși în data de 7 octombrie 2020, Mitropolia fusese de acord cu anularea evenimentelor pelerinajului, pelerinaj care începea, în mod normal la 8 octombrie.

Autoritățile religioase au acceptat, pentru prima dată în istoria recentă ca Paștele să fie celebrat fără credincioși în biserici.

Citeste si   Au fost emise ORDINELE de constatare a ÎNDEPLINIRII condițiilor LEGALE de constituire a CJ Iași și CL Iași

În acest an, la pelerinajul de Sfânta Parascheva, s-a permis exclusiv ieșenilor cu buletinul în localități din acest județ să asiste numai la slujba religioasă care se săvârșește în ziua de 14 octombrie, în fiecare an.

Ieșenii au avut surpriza să vadă că accesul în Catedrală este restricționat, că se solicită cartea de identitate, iar în curtea Catedralei, se află foarte mulți jandarmi care, practic, ”apără” Catedrala de credincioși (sunt mai mulți jandarmi decât credincioși), fapt care nu este normal într-o democrație. Mitropolitul Teofan al Moldovei a condamnat public această situație, arătând că acei credincioși care vin să se roage pentru cei aflați în suferință, studenții, rudele apropiate ale ieșenilor care îi vizitează nu pot merge în pelerinaj:

Moldova trăieşte în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulţi semeni de-ai noştri sunt atinşi de noua epidemie se mai adaugă şi decizia autorităţilor de a interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să pătrundă în spaţiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva.

Interdicţia este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă.

Este o situaţie foarte greu de înţeles şi de acceptat. Credincioşii care vin în Iaşi cu diferite motive, la spital, la cumpărături, la instanţele judecătoreşti sau la locul de muncă, dacă nu au domiciliul în Iaşi, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinţii care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-şi împlinească dorinţa închinării la sfintele moaşte, deşi au venit la Iaşi şi pentru aceasta. Nici studenţii şi elevii aflaţi în Iaşi care nu au încă viza de flotant nu se pot apropia de Catedrala Mitropolitană”.

Să te duci la jocuri de noroc, se poate, la biserică, nu!

Autoritățile preferă să restricționeze drepturi fundamentale în loc să ia măsuri pentru ca un pelerinaj adânc întipărit în comportamentul multor credincioși să se desfășoar în condiții de siguranță. Autoritățile trebuiau să asigure măști, dezinfectant, aprate de măsurat temperatura. Tocmai s-au încheiat alegerile locale, în plină pandemie, cetățenii putând merge la vot.

Citeste si   BURSE pentru 40 la sută dintre STUDENȚII de la USAMV IAȘI

Autoritățile au folosit o falsă problemă, aceea a pericolului pentru pelerinii care vin cu trenuri, autocare, microbuze. Cine are curiozitatea să călătorească în tren zilele acestea, poate vedea cum CFR oferă bilete înghesuind oamenii în anumite vagoane, în timp ce o bună parte a locurilor din celelalte rămân neocupate.  Așadar, cum să spui că eviți pericolul, când tocmai tu, ca autoritate îl agravezi?

În luna august, după redeschiderea hotelurilor, în sezonul estival, plajele au fost pline, trenurile arhipline, iar îmbolnăvirile au explodat. Dacă nu poți merge 10 minute la biserică, să te închini Sfintei Parascheva, poți să stai ore în șir la ”păcănele”, adică în spații pentru jocuri de noroc, multe total nepotrivite, înghesuite, unde riscul este mult mai mare.

Interdicțiile maschează disfuncționalitățile din domeniul transportului de călători

A nu da voie credincioșilor din țară să vină la pelerinaj, înseamnă încălcarea unui drept fundamental, constituțional. Credincioșii știau că dacă aveau probleme de sănătate nu ar fi pornit la drum. A fost mai bine pentru autorități să pună restricții decât să verifice cum se circulă în trenurile din România.

Primăria Iași a avut probleme cu asigurarea transportului în comun pentru ieșeni. Era clar că afluxul de călători le-ar fi creat probleme suplimentare. Ziarul ”Bună Dimineața Iași” a relatat că autogările Iașului sunt sub orice critică, neexistând spații adevate pentru călătorii care vin sau pleacă din Iași.

Citeste si   SITE-ul de CAMPANIE al PNL Iași are un NOU ADMINISTRATOR! Sora lui Costel ALEXE, Adina DURA conduce ”PULSULUI IEȘEAN”?

Pentru credincioși, se mai pune o problemă. Este greu ca autoritățile să înțeleagă rolul pelerinajului ortodox, atât timp cât Președintele României Klaus Iohannis nu are confesiune creștin-ortodoxă și cât șeful DSU, Raed Arafat este musulman.

Românii au mers la biserică în situații de criză, iar rugăciunile la moaște si procesiunile au avut loc în vremuri de criză majoră.

Autoritățile statului încalcă o serie de drepturi, lovind în interesele legitime ale Bisericii Ortodoxe Române care este o instituție fundamentală a statului român. Însuși Patriarhul Daniel al BOR a catlogat măsura de interzicere a pelerinajului anual de Sf. Parascheva ca fiind o măsură discriminatorie și disproporționată:

”Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași. Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”.

Pelerinajele fac parte din viața unor cetățeni români, unii se pregătesc un an întreg pentru un pelerinaj, să nu uităm că acest pelerinaj aducea și anumite avantaje financiare operatorilor din turism și așa loviți de restricțiile autorităților.

Practic, pentru a-și masca incompetența și incapacitatea de a rezolva problemele legate de circulația în Iași a unui număr mai mare de oameni, autoritățile au luat singura măsură pe care ar fi putut să o ia, interzicerea, prima oară, în zeci de ani, a unui pelerinaj (nici în anii dictaturii comuniste pelerinajul de la Iași nu era restricționat), lovind în drepturile constituționale ale românilor.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ