Share

Campania “Hepatita C. Testează-te acum, testează-te la Iași

75% dintre cei infectați cu virusul hepatitei C nu conștientizează că au o asemenea afecțiune întrucât nu prezintă niciun fel de simptome.

„Este o epidemie surdă, mută, iar în momentul în care apar simptomele vorbim deja de o fază avansată. Vorbim de fapt de ciroză hepatică sau, și mai rău, de cancer hepatic.

Din cei care știu că sunt infectați doar 3 până la 5% primesc terapie, motiv pentru care trebuie să oferim acestor pacienți posibilitatea de a se vindeca. Vorbim de terapie cu tabletă, terapie orală, și o rată de vindecare care depășește 98%”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

Lansarea campaniei de screening este bazată pe trei componente: stradală, în farmacii, dar și în unitățile spitalicești pentru personalul medical și nu numai.

Citeste si   Ce spun primarii IEȘENI după finalizarea ALEGERILOR LOCALE? Dan NIȚA: „În noul mandat vom încerca să schimbăm fața comunei noastre”

Testarea hepatitei C este foarte necesară pentru populație și prevenția poate să  suplinească foarte mulți bani și să scutească foarte mulți bani din sistemul sanitar”, a declarat Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași. 

„Este vorba de o premieră. Iașul este al doilea după București în ceea ce privește testarea gratuită cu virusul hepatitei C din test salivar și este ușor de realizat, al cărui rezultat vine în 12-20 de minute”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Între 3 și 4 milioane de cazuri noi de infectare cu virusul hepatitei C, conform unui raport OMS.

„Mai mult decât atât, aceste cazuri de îmbolnăviri cu hepatită C se traduc în morți, între 300.000 și 500.000 de morți anual pe această planetă. (…) România deține o poziție destul de importantă din punct de vedere al infectării cu virusul hepatitei C (…)

Citeste si   Mihai CHIRICA a obținut un nou MANDAT la PRIMĂRIA municipiului IAȘI

Nu în ultimul rând, pentru Iași, estimăm că vom testa între 500 și 750 de persoane, iar pentru colegii din spitale vom pune la dispoziție 1.800 de teste.

Este vorba de un test oral, se prelevează din salivă, se face doar având consimțământul pacientului, test care durează maxim 20 de minute”, a mai declarat Adrian Streinu Cercel.

Citeste si   Lansarea proiectului „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic – CITT MAVIS”

Campania, care a inceput luni, este una stradala, iar 10.000 de persoane se vor putea testa gratuit pentru depistarea virusului hepatic C.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în România, prevalența infecției cu virusul hepatic C este de 3.3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. Astfel, în momentul de față, există aproximativ 650.000 de români cu HCV.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ