ideall.ro

Fără a fi foarte specifică, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a pivotat de-a lungul întâlnirilor avute cu oficialii români în jurul câtorva idei. Din păcate însă tematica prezentată nu a fost de natură să implice discuţii concrete legate de România.

Prim-ministrul Cioloş şi minstrul de externe Comănescu au preferat să facă joncţiunea cu responsabilul pentru afaceri externe a UE în aceeaşi zonă a prezentărilor generale. Particularităţile României în materie de politică externă a Uniunii Europene ar fi putut fi subiectul central al discuţiilor. Modul în care politica externă a României reuşeşte să se armonizeze cu politica externă a celorlalte state membre cel puţin din estul Europei rămâne un subiect de maximă importanţă care va trebui adus, prin forţa lucrurilor, în prim-plan în perioada imediat următoare.

Din această perspectivă, prezenţa la Bucureşti a acestui Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate poate fi considerată un prim pas, destul de timid, dar înainte.

  • Mogherini a arătat că UE nu trebuie să îşi divizeze atenţia între ameninţările dintre Est (Rusia) şi Sud (imigraţie şi terorism), dacă vrea să fie un actor global care contează, ci trebuie să facă aceste lucruri simultan. media-147583750934450800
  • Aşa numita „armată europeană”, de fapt măsuri care să unifice coerent eforturile şi investiţiile UE în domeniul militar, nu vin în contradicţie sau concurenţă cu NATO, a explicat Mogherini, spunând că primul om care a văzut planul din Strategia Globală de Politică Externă şi Securitate a UE, după expunerea ei în Consiliul European, în această vară, a fost chiar şeful NATO, care a spus că acest demers al UE nu poate decât să întărească Alianţa.
  •  „Dezvoltările în materie de politică externă şi de securitate şi apărare sunt lucruri care merg în deplină complementaritate cu NATO”, a spus şi ministrul de Externe Lazăr Comănescu.
  • Mogherini a mai arătat că deja UE are câteva operaţiuni militare desfăşurate la nivel comun – misiunea navală „Sophia” anti-imigraţie sau misiunea anti-piraterie „Atalanta”. „Avem deja câteva instrumente care sunt operaţionale pe teren, nu mai suntem doar o putere soft, suntem şi o putere hard. Ideea este cum ne folosim această putere hard şi ea va fi mereu despre căutarea păcii şi promovarea drepturilor omului şi a securităţii. Nu lucrăm la o mişcare către militarizarea UE, ci este doar o problemă de a folosi mai bine instrumentele pe care le avem”, a explicat Mogherini.

Este clar că nu ne putem împărţi politica externă în două, între cei care se uită înspre Est şi cei care privesc către Sud. Voi (românii) vă uitaţi la regiunea Mării Negre şi este mai mult decât evident.
sensodays.ro

Dar trebuie să priviţi în acelaşi timp şi la Sud, şi la Est. Europa poate fi o putere globală şi un furnizor puternic de securitate, doar dacă reuşeşte să facă ambele lucruri în acelaşi timp: Est şi Sud.

Mi-am petrecut aproape un an în 2014, ca ministru, spunând că UE nu îşi permite să se concentreze doar pe criza din Est şi că ar fi trebuit să ţinem evoluţiile din Sud pe agendă. Acum îmi petrec timpul spunând partea cealaltă a poveştii, că nu ar trebui să uităm Estul, din cauza agravării situaţiei din Sud”, a explicat Federica Mogherini.

Mai multe pe: gandul.info

babyliss-romania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ