Share

Pe fondul situației de urgență intrate azi în vigoare,  se constată o diminuare considerabilă a transportului de persoane pe segmentele de trafic aerian, feroviar, rutier

În spațiile din Iași, numite generic autogări, s-a remarcat luni o  diminuare considerabilă a traficului de călători. Multe curse intrajudețene și interjudețene s-au amânat sau au fost înregistrate deplasări cu mijloace de transport cu maxim 2 sau 3 călători. Nici călătorii care, de obicei, mergeau spre Iași, din localitățile de pe traseele des circulate nu s-au mai adunat în stațiile obișnuite.

Elevii și studenții nu mai învață în școli sau universități iar majoritatea instituțiilor în care este posibil lucrul de acasă și-au închis porțile. Mulți muncitori la companiile și firmele care și-au suspendat activitatea nu mai circulă. Cursele de autocare și microbuze Iași-Bacău, Iași-Constanța și Iași-Timișoara au fost anulate la sfârșitul săptămânii.

Citeste si   ARTĂ murală la Serviciul de AMBULANȚĂ Județean IAȘI

Practic, acei călători obișnuiți să își facă rezervări, s-au văzut loviți de refuzul dispecerilor care au declarat că nu existau alte cereri de rezervare și ca urmare cursa respectivă nu se va mai opera.

Iașul este legat de Republica Moldova, de Bucovina,Ucraina, Târgu Mureș, Galați, Constanța, București, în general pe căi ferate, rutiere

Starea de urgență va afecta și mai mult programul curselor interne, iar posibila prelungire a acesteia va agrava și mai mult situația. Șoferii trebuie să intre practic în șomaj tehnic, pentru că, la nevoie, mijloacele de transport pot fi reachiziționate din ordinul autorităților.

Trenul care venea de la Chișinău, la Iași a fost anulat, ca urmare a deciziilor autorităților din Republica Moldova, ceea ce a dus la anularea curselor urbane de transport în comun din Iași (traseul 51) care deserveau călătorii care obișnuiau să meargă cu acest tren.

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD Iași: „Guvernarea social-democrată înseamnă o Românie DEZVOLTATĂ pentru toți românii!”

Compania de Transport Public Iași anunță posibilitatea de a reduce traficul local, până la suspendarea totală.

Cursele aeriene efectuate de pe Aeroportul Iași au fost grav afectate. De regulă, între Iași și București, se operau cinci zboruri. Au fost operate numai 3 zboruri: trei ale TAROM și una a BLUE AIR.

Cursele interne aeriene TAROM de Cluj-Napoca și Timișoara și cursa externă TAROM spre Viena au fost de asemenea anulate

Compania aeriană BLUE AIR va anula curse aeriene între Iași și București în toate zilele până la 10 aprilie 2020.

Compania Aeriană Națională TAROM  a anulat toate cursele aeriene spre București, până la 1 aprilie.

Cursele naționale între România și Spania au fost anulate pentru două săptămâni, ceea ce înseamnă că ieșenii nu vor mai putea zbura la Barcelona. Nu se știe încă regimul curselor Dortmund, Billund ( în fiecare marți), Eindhoven ( în fiecare miercuri), Viena ( în fiecare joi) și Larnaca ( în fiecare duminică).

Citeste si   Depistat conducând un autoturism, FĂRĂ a deține PERMIS DE CONDUCERE și fiind sub INFLUENŢA ALCOOLULUI

De Aeroportul din Iași depindea o întreagă infrastructură: angajații aeroportului, furnizorii de mentenanță, carburant, micile afaceri din jurul Aerportului, Agențiile de bilete, clienții care au făcut rezervări cu mult înainte, transportatorii care duceau călătorii la aeroport.

Companiile care vor avea pierderi în privința cifrei de afaceri vor putea beneficia de ajutor guvernamental, pentru șomajul tehnic în limita a 75 % din salariu.

Practic, pierderile industriei de transport vor fi considerabile în Iași, iar acest fapt va duce la neîndeplinirea standardelor asumate privind taxele și impozitele la nivel local, asumate pentru 2020.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ