Share

Voluntariatul reprezintă o activitate importantă pentru formarea tinerilor

Prin aceste acțiuni cei implicați  au posibilitatea de a susține anumite cauze sau proiecte și de a ajuta comunitatea din care fac parte. Voluntariatul este un element însemnat în dezvoltarea educației și formării profesionale.

Studenții din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sunt implicați în multiple proiecte și organizații de voluntariat, în cadrul Facultății de Medicină reprezentativă fiind Societatea Studenților Mediciniști Ieșeni (SSMI).

Astăzi, o avem alături de noi pe Alexandra RUSU, studentă în anul 5 în cadrul Facultății de Medicină și Vicepreședinte Relații Externe în cadrul SSMI care ne va vorbi despre importanța voluntariatului în viața unui viitor medic.

Reporter: Ce ne poti spune despre Societatea Studenților Mediciniști Ieșeni (SSMI)?

Alexandra Rusu: Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) a fost înființată în anul 1990, fiind continuatoarea celei mai vechi asociații studențești din țară. Aceasta este o organizație non-guvernamentală, apolitică, ce are ca scop reprezentarea studenților din cadrul Facultății de Medicină din  Iași, contribuind prin intermediul proiectelor sale și la dezvoltarea personală a membrilor săi. În prezent este alcătuită din 520 de membri activi, care săptămânal iau parte la activități de voluntariat pe diverse teme din domeniul medical.                                                                                                                                    

Citeste si   MINCIUNA tandemului ALEXE-CHIRICA are picioare SCURTE: Iașul nu va fi conectat la nicio AUTOSTRADĂ, dar va avea 21 de AUTOBUZE second HAND

R: Cum ai decis să te alături acestei organizații?

Alexandra Rusu: „Am fost atrasă de diversitatea proiectelor”

A.R: Obișnuiam să fac voluntariat încă din liceu, deci cumva implicarea în cadrul societății a venit instinctual, natural. Am fost atrasă de diversitatea proiectelor, care de data aceasta se intersectau cu profilul pe care l-am ales. Printre direcțiile abordate, se numără educația medicală, sănătatea publică și sănătatea reproductivă.

R: Cum te-a ajutat voluntariatul?

A.R: Voluntariatul m-a ajutat să contribui activ la dezvoltarea comunității din care fac parte, să ies din zona mea de confort și să conștientizez anumite aptitudini, dar și limite ale propriei persoane.

Citeste si   Depistat conducând un autoturism, FĂRĂ a deține PERMIS DE CONDUCERE și fiind sub INFLUENŢA ALCOOLULUI

R: Este indicat ca elevii și studenții să facă voluntariat? Ce rol are în formarea viitorilor medici?

A.R: Meseria de medic presupune vocație, empatie, dedicare și un permanent proces educațional. Astfel, consider că voluntariatul este un element cheie în viața oricărui student al Facultății de Medicină. De fapt, acesta este esențial pentru orice categorie de vârstă, cu precădere pentru elevii și studenții, aflați în plin proces de dezvoltare personală.

R: Care sunt proiectele cele mai importante organizate în cadrul SSMI?

Alexandra RUSU: „Impactul pe care acestea îl au nu se cuantifică în cifre, ci în îmbunătățirea considerabilă a calității vieții beneficiarilor și voluntarilor implicați”

A.R: Printre proiectele reprezentative pentru Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), se numără: CongressisThe International Congress for Medical Students and Young Doctors, Donează sânge, Fii Erou, Road Safety, Orientation Days, Simularea Concursului de Admitere, Simularea Examenului de Rezidențiat, Zilele Educației Medicale, TransMed, Prima oră de ginecologie, Sarcina la adolescente, Balul Iernii, Cutia cu zâmbete. Beneficiarii acestora sunt din diferite categorii sociale și de vârstă, fiind anual în număr de peste 5.000.

Citeste si   Depoul CTP din DACIA va fi MODERNIZAT! Primăria IAȘI a semnat contractul pentru REALIZAREA studiului de FEZABILITATE

Însă, impactul pe care acestea îl au nu se cuantifică în cifre, ci în îmbunătățirea considerabilă a calității vieții beneficiarilor și voluntarilor implicați. Pe viitor, ne dorim să dezvoltăm activitățile pe care deja le desfășurăm, dar și să implementăm altele noi, cu un impact la fel de pozitiv asupra comunității.

R: Care este relația dintre Universitate și organizațiile studențești?

A.R: Menținem o comunicare permanentă cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, fără a cărui suport nu am fi reușit să ducem la bun sfârșit toate proiectele de voluntariat. Conducerea Universității, ne-a susținut inițiativele și ne-a ajutat de fiecare dată să le punem în practică.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ