Comisia specială comună a Parlamentului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală s-a reunit

S-a decis ca până pe 5 iulie să se redacteze un proiect de act normativ care să reglementeze desfăşurarea procesului electoral în diaspora.

Regulamentul comisiei a fost înaintat Birourilor permanente reunite spre aprobare. Următoarea şedinţă a comisiei va avea loc luni, la ora 14,00.

La şedinţă au fost invitaţi reprezentanţi ai AEP, MAE, MAI, Ministerului Justiţiei şi Ministerului românilor de pretutindeni.

De asemenea, proiectul ar curprinde şi introducerea votului prin corespondenţă, care acum se aplică doar pentru alegerile parlamentare, şi la alegerile prezidenţiale din această toamnă.

„Este cât se poate de evident, în raport de faptul că primul ciclu electoral este alegerea preşedintelui României, care va avea loc în noiembrie, că modificarea asta ar trebui să fie practic adoptată până în luna septembrie. Cum noi peste o săptămână intrăm în vacanţă, singura variantă prin care putem să eficientizăm dorinţa românilor din diaspora şi nu doar era ca pe 5 iulie să avem propunerea elaborată, sens în care conducerea Camerei şi Senatului va putea convoca o sesiune extraordinară dacă vor cu adevărat ca românii să voteze şi să o adoptăm”, a precizat deputatul PNL Daniel Fenechiu.

„PNL nu va susţine votul electronic pentru alegerile prezidenţiale, „pentru că nu e fezabil”, însă votul prin corespondenţă, care s-a aplicat în România şi care a funcţionat, poate fi folosit în toamnă. La fel se poate vota în două zile şi la prezidenţiale şi la alte tipuri de alegeri”, a precizat Fenechiu

LĂSAȚI UN MESAJ