Share

Pe lângă provocările aduse de pandemia de COVID-19, legumicultorii din județul Iași  s-au confruntat și cu provocările aduse de calamitățile naturale.

Zeci de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindină

În weekend-ul 17-18 octombrie, o ploaie torențială cu gheață a distrus hectare de culturi și în zona Târgu Frumos. Grindina, nu a iertat nici alte câteva hectare de solarii.

 „Acum o săptămână, mai exact sâmbăta trecută a venit o grindină neașteptată la mijloc de toamnă și recoltele rămase pe câmp au fost complet distruse. Vorbim de vinete, conopidă, varză, ardei gras, roșii  gogonele , ceapă verde, salată, spanac, verdețuri, toate acestea au fost distruse complet de acea grindină.

Pagubele sunt destul de importante pentru că, fiind sezonul de mijloc, sfârșit de toamnă, erau încă produse suficiente pe câmp.”, ne-a declarat Neculai Feodot, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Târgu Frumos.

Agricultorii se plâng că recolta de toamnă a fost afectată de fenomenul meteorologic produs sâmbătă după-amiază și speră să poată recupera măcar o parte din pagubele cauzate. Mai mult, aceștia spun că grindina este un fenomen neobișnuit în luna octombrie.

Citeste si   Pungile de plastic, complet interzise din 2022 - Unde se întâmplă asta

Pagubele cauzate de grindină se ridică la aproximativ 30 de hectare de legume distruse.

Anul 2020 a fost un an  dificil pentru agricultură din cauza secetei. Ministerul va acorda subvenții substanțiale pentru cei care au înregistrat pierderi importante. Subvențiile sunt de 925 de lei pentru un hectar de grâu, secară – 925 de lei, orz – 912 de lei, ovăz – 772 de lei și 1.002 de lei pentru un ha de rapiță.

Citeste si   (P) VASILE TOMA, senator PSD IAȘI: „Bugetul SĂNĂTĂȚII trebuie să CREASCĂ de URGENȚĂ! Pulsul sănătății este din ce în ce mai SLAB și mai RAR!”

Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ