Share

Peste 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei, sărbătorit astăzi (30.11-n.r). “Cel Dintâi Chemat” a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de azi și este considerat ocrotitorul României, Rusiei, Greciei și Scoţiei. Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie în 1995 pe Sfântul Apostol Andrei, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost numit Ocrotitor al României. În anul 2012, ziua de 30 noiembrie a devenit zi de sărbătoare legală.

Ce este interzis să faci de Sfântul Andrei

Conform tradiției, de Sfântul Andrei nu ai voie să muncești întreaga zi, iar persoanele care încalcă această regulă riscă să se îmbolnăvească, să aibă amețeli și chiar dureri de cap.

În cazul femeilor, acestea nu au voie să se pieptene și nici să coasă pentru a nu le merge rău în anul următor. De asemenea, pentru ca spiritele morților să nu ajungă în case, de Sfântul Andrei se golește cenușa din sobe, iar oalele și cănile sunt întoarse cu gura în jos.

Tradițiile diferă în funcție de zonele geografice. Tot de Sfântul Andrei, în unele zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare, şi se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, să-şi astâmpere setea, o va lua de nevastă.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ