Share

În fiecare an, sub semnul Zilelor Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași   ne reunim în spațiul fizic și spiritual al școlii care ne-a făurit sau ne-a marcat destinul

Profesori, elevi, absolvenți din toate timpurile, prieteni ai școlii suntem împreună, într-o stare de efervescență emoțională și intelectuală, unde spiritele înalte converg.

Bogăția toamnei, ocrotirea patronului spiritual, numele purtat, al marelui domn și cărturar, revenirea cantemiriștilor „acasă” sporesc fascinația evenimentelor, amestecă sentimentele de nostalgie cu cele de regăsire, de dragoste profundă pentru oameni sau locuri, de admirație pentru ceea ce a fost, de îndemn pentru ce va urma.

La ceas aniversar rememorăm, cu plăcere, preocupările noastre de peste an, performanțele, proiectele liceului, evocăm momentele de bucurie, de împlinire, de consolidare a culturii instituționale și a Comunității Cantemir.

Citeste si   Mai multe unități de ÎNVĂȚĂMÂNT preuniveristar din județul IAȘI au solicitat SUSPENDAREA cursurilor

Povestea cantemiristă  la liceul nostru este rodul unor datorii bine împlinite de 56 de ani, este trăirea vie, de zi cu zi, este rodul forţei intelectuale în care “a şti” nu înseamnă nimic dacă nu împărtăşeşti şi altora, în care a învăţa, a descoperi, a aprofunda,  genereză tensiunea intelectuală  ce deschide porţile lumii, cu toate provocările ei.

Bucuria regăsirii de Zilele Liceului generează întâlniri memorabile  între dacăli şi elevi, între absolvenţii din toate timpurile, prietenii mai vechi sau mai noi ai şcolii

Un gând frumos, o amintire sau o trăire scrisă în paginile Cantemirianei  conturează ecuaţia bucuriei – bucuria de a fi dascăl la Cantemir, profesie nobilă, dificilă dar plăcută, exigentă şi liberă, bucuria de a fi elev la Cantemir, în etape esenţiale ale explorării, descoperirii, deciziilor fundamentale, în care mediocritatea nu este permisă, în care spiritul liber în educaţie devine o valoare în sine, bucuria de a fi absolvent de Cantemir, în care împărăşeşti cu ceilalţi reuşitele,  bucuria de a fi prieten ai cantemiriştilor, pe care îi preţuieşti şi cărora li te alături, în distinsa lor comunitate, sinceră şi sociabilă, uneori discretă dar întotdeauna puternică.

Citeste si   CÂȘTIGĂ un super LAPTOP MacBook Air și bucură-te de TARIFE SPECIALE la gaz și electricitate, cu ENEL

În exerciţiile noastre de autodefinire  reflecţiile spirituale  se acordă cu bucuria de a învăţa cu sens, într-un mediu prietenos, de a avea mărturii ale performanţelor, de a fi în acord deplin dascăli cu vocaţie, elevi şi părinţi.

Puntea de legătură a şcolii cu viaţa, în toată complexitatea ei, devine mai stabilă prin concursurile şcolare, prin competiţiile, parteneriatele internaţionale, publicaţiile  profesorilor şi ale elevilor, prin proiectele  care ne  postează în spaţiul european al gândirii şi al valorilor. Sunt elemente care scriu identitatea cantemiristă, a celor tineri, care-şi caută destinele, a  generaţiilor de absolvenţi, care-şi întorc sufletul acasă, al profesorilor de ieri şi de azi care, prin graţia lor intelectuală şi spirituală, au făurit destine.

Citeste si   Care sunt PAȘII pentru eliberarea certificatelor de CONCEDIU MEDICAL?

Liceul Cantemir este “casa oamenilor frumoși”, mari și mici, educați în spirit liber, în care vocația pentru cunoaștere, cultură și dezvoltare de regăseste, se reconfigurează an de an, se amplifică. Copiii, tinerii adolescenți și dascălii devotați  poartă oriunde valorile dobândite aici și, de pe orice meridian, contribuie la păstrarea și îmbogățirea lor. Această frumoasă carte de vizită  devine, pentru fiecare dintre noi, expresia timpului și destinului  Liceului Cantemir!


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ