Share

De Ziua Culturii Naționale au fost aniversați 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu 

O ceremonie de depunere de flori a avut loc miercuri dimineață (15.01 – n.r.) la bustul poetul Mihai Eminescu din parcul Copou.

Au fost prezenți primarul orașului, Mihai Chirica și Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Cu această ocazie a fost organizat și un spectacol după ceremonie și alocuțiunile oficialilor. Printre cei prezenți au fost și elevi de la mai multe școli și licee din Iași.

Începând cu ora 12:30, în sala de spectacole „Diotima”, a avut loc un spectacol de muzică și poezie. Printre protagoniștii evenimentului îi amintim pe actorul George Marici, pe cantautorul Cezar Popescu şi pe scriitorii Zina Bivol (Rep. Moldova), Marin Gherman (Ucraina), Silvia Goteanschi (Rep. Moldova), Emilian Marcu (România), Radmila Popovici (Rep. Moldova), Valeriu Stancu (România), Diana Vrabie (Rep. Moldova), Vladimir Zegrea (Ucraina), Horia Zilieru (România). La eveniment vor fi prezenţi şi elevi de la câteva colegii ieșene de renume, care vor recita poezii din creația proprie, alături de scriitorii consacrați.

Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

Mihai Chirica: ”Ce doresc eu României? O clasă politică responsabilă, patriotică, atât de necesară țării la fel de mult astăzi ca și ieri”

”La ceas aniversar, de Ziua Culturii Naționale, reiau întrebarea – manifest a lui Mihai Eminescu: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?” Și v-o adresez și domniilor voastre, dar și mie!

Ce doresc eu României? O clasă politică responsabilă, patriotică, atât de necesară țării la fel de mult astăzi ca și ieri – nu degeaba jurnalistul Mihai Eminescu denunța veleitarismul politicienilor din vremea sa; un proiect de țară, întemeiat pe ceea ce ne este propriu, dar și pe deschidere maximă către diversitate și universalitate; cât mai mulți oameni de cultură, personalități autentice, modele pentru generațiile de azi și de mâine!

La final, un îndemn: să nu ne aducem aminte de Mihai Eminescu doar de două ori pe an, pe 15 ianuarie și pe 15 iunie, ci să-l avem mereu în minte și în inimă pe omul deplin al culturii românești, care s-a identificat total cu sufletul țării sale.

Privind spre marele poet, să ne gândim zi de zi la ce putem oferi României! Și să-l lăsăm pe Mihai Eminescu să ne judece dacă am făcut tot ce puteam face pentru țară”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

Maricel Popa: ”Este greu de spus unde s-ar fi aflat literatura noastră în lipsa poetului care a dominat poezia română și care a continuat să rămână în timp etalonul talentului”

” Se împlinesc astăzi 170 de ani de la nașterea celui pe care posteritatea avea să și-l amintească drept „poetul nepereche”, „poetul național”, „Luceafărul poeziei române”, „făuritorul limbii române literare” sau „geniul tutelar al culturii neamului”. De fapt, am putea probabil umple o carte întreagă numai cu apelativele asociate numelui Eminescu.

Este greu de spus unde s-ar fi aflat literatura noastră în lipsa poetului care a dominat poezia română și care a continuat să rămână în timp etalonul talentului. Fără exagerare, putem spune că nu doar poezia română, literatura în general, a fost influențată decisiv de geniul eminescian, ci însăși istoria noastră și felul nostru de a fi și a gândi”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ