Share

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” organizează seria de evenimente Eminescu – 170, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, miercuri, 15 ianuarie 2020, la Muzeul „Mihai Eminescu”

Evenimentul va debuta la ora 11.30 cu „Mihai Eminescu și Academia copiilor”, o nouă sesiune a programului de pedagogie muzeală, în colaborare cu Școala Gimnazială „Elena Cuza” din Iași, ce își propune o incursiune în opera poetului național.

De la ora 13.30, va avea loc vernisajul expoziției „Junimea culturală – modernism național și european”, curatoriată de Indira Spataru și Liviu Apetroaie. Expoziția, prezentată publicului de prof.univ.dr. Doru Scărlătescu, critic literar, punctează rolul Junimii în efortul de modernizare a României, mișcare al cărei exponent a fost însuși Mihai Eminescu.

Citeste si   132 de CLASE din județul IAȘI au suspendat a cursurilor ȘCOLARE organizate în MODALITATEA ”faţă în faţă"

Expoziția, ce poate fi vizitată între 15 ianuarie și 29 februarie 2020, ilustrează societatea culturală „Junimea” înființată la sfârșitul anului 1863, ca o veritabilă rampă de lansare a culturii moderne din România. Vizitatorii vor regăsi diverse acte ale Junimii, cărți ale junimiștilor, fotografii, vor înțelege bucuria și entuziasmul mentorului Titu Maiorescu: „… Am izbutit, în fine, să adun în jurul meu, într-o unitate, cele mai viabile elemente din Iași: Rosetti, Carp, Pogor, acum și Negruzzi”.

Pentru a marca această zi, va fi scos din depozitul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și expus publicului ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu

Pentru a marca această zi, va fi scos din depozitul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și expus publicului ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu, dăruit în anul 1881 de către tatăl său, căminarul Gheorghe Eminovici. Vizitatorii pot admira ceasul poetului doar în ziua de 15 ianuarie.

Citeste si   CUM funcționează finanțările neoficiale ale partidelor? Speța viitorului deputat Marius MINEA rămas dator cu 230 000 euro la anturajul PNL IAȘI!

La ora 14.00, se va desfășura Colocviul „Eminescu – perenitatea modelului”, în cadrul căruia publicul va asista la o întâlnire cu personalități culturale, care vor aborda dimensiunea perenității modelului cultural eminescian. Participă conf.univ.dr. Livia Iacob, critic literar și prof.univ.dr. Liviu Antonesei, scriitor. În încheierea programului, va urma un recital poetic susținut de actorul George Marici.

Citeste si   PERSONALUL Serviciului de reintegrare a PENITENCIARULUI Iași vă invită la EXPOZIȚIA REGIONALĂ ”Educație și RESTAURARE prin artă SACRĂ”

În continuarea Zilei Culturii Naționale, joi, 16 ianuarie 2020, de la ora 16:00, va avea loc o sesiune specială a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” (Casa cu arcade). Prima întâlnire din acest an este dedicată lui Mihai Eminescu, iar membrii clubului vor asista la lectura unuia dintre cele mai iubite basme ale poetului: „Făt-Frumos din lacrimă”, urmată de un concurs cu premii. Participarea la evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale din zilele 15-16 ianuarie 2020 este gratuită.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ