martie 31 , 2025

Ilie Bolojan, după discuțiile de la Paris cu Emmanuel Macron

Articole fresh

Cum pot preveni uzura prematură a componentelor hidraulice?

Sistemele hidraulice sunt esențiale în funcționarea utilajelor grele, a...

Care sunt alternativele la vata bazaltică?

Materialele izolatoare moderne și nevoia de diversificare Izolarea termică și...

Ce telefon are cel mai rapid procesor?

Progresele din domeniul procesoarelor pentru telefoane mobile au fost...

Ce înseamnă terapia de grup?

Fundamentul psihologic al terapiei de grup Terapia de grup este...

Share

Sursă articol: https://www.libertatea.ro/

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, 19 februarie, după reuniunea informală de la Paris privind situația din Ucraina, că „securitatea Ucrainei este și securitatea Europei și a României”. Și, de asemenea, că este nevoie de „o pace justă și echitabilă”. Dar alături de Ucraina la negocieri, „în așa fel încât în anii următori să nu reînceapă un nou conflict”. Totodată, prezența militară franceză în România va fi consolidată.

Bolojan, la Paris: „Vrem o pace justă, echitabilă în Ucraina”

Ilie Bolojan a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Elysee, a avut discuții private cu omologul francez. Apoi a participat la o videoconferință cu liderii europenii. Iar la final a făcut declarații de presă.

„Suntem la finalul unei perioade. Sper să continue și în anii următori, în care România a avut o situație bună, am fost o țară în siguranță. Nu doar noi, ci întreg continentul european. Și ne-am dezvoltat. Dar aceste două condiții, siguranța și dezvoltarea, au fost efectul apartenenței noastre la NATO și la UE. Această vizită și întâlnirea au loc în acest context, în care suntem în vremuri dificile și trebuie să facem tot ce ține de noi ca aceste lucruri bune să continue în anii următori”. Acest lucru l-a spus Ilie Bolojan, după discuțiile purtate în capitala Franței.

Președintele interimar a subliniat că în ultimii ani scutul României a fost NATO și colaborarea cu SUA este cea mai bună formulă pentru rezolvarea acestei crize. „Securitatea Ucrainei este și securitatea Europei și a României. Noi știm despre ce este vorba și luni se împlinesc 3 ani de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Nu suntem alături de Ucraina doar dintr-un sentiment umanitar și de nedreptate. Ci suntem și dintr-un interes strategic pentru țara noastră. Vrem o pace justă. În așa fel încât în anii următori să nu reînceapă un nou conflict. Iar această pace justă, echitabilă nu se poate face fără participarea Ucrainei și a Uniunii Europene la închiderea acestor negocieri”, a conchis Bolojan.

Liderii europeni în alertă, după ce Trump a discutat cu Putin despre pacea din Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a organizat miercuri, 19 februarie, a doua întâlnire informală după tentativa lui Donald Trump de a prelua inițiativa asupra procesului de pace din Ucraina. De data aceasta, la discuțiile de la Paris au fost invitate și alte țări care nu au fost chemate prima dată. Printre țările care au participat au fost România, Norvegia, Canada, Lituania, Estonia, Letonia, Cehia, Grecia, Finlanda, Suedia şi Belgia.

Inițial, pe 17 februarie, România nu a fost invitată la primul Summit informal convocat de Emmanuel Macron la Paris. În contextul în care liderii UE sunt îngrijorați de inițiativele lui Donald Trump, care vrea să negocieze cu Vladimir Putin pacea în Ucraina fără președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Libertatea l-a întrebat pe Cristian Diaconescu de ce România nu a fost invitată prima dată. „Ține de inițiativa statului gazdă care are un dialog și, evident, după aceea extinde într-o formă pe care o consideră împreună cu partenerii o astfel de invitație. Noi ne-am străduit”, a explicat el pentru Libertatea. România a fost reprezentată la prima reuniune de Polonia.

Emmanuel Macron a cerut reuniunea de urgenţă a liderilor europeni din cauza îngrijorărilor majore referitoare la încercările lui Donald Trump de a prelua controlul asupra procesului de pace din Ucraina. Practic, Trump a exclus liderii europeni din negocierile de pace dintre SUA și Rusia privind războiul început acum 3 ani. Fapt ce a nemulțumit cei mai puternici lideri din Europa.

Trump i-a cerut lui Zelenski să se mişte repede sau nu va mai avea o ţară

Afirmațiile lui Bolojan au venit la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump şi-a înăsprit atacul la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Cu alte cuvinte, l-a numit dictator.

De asemenea, în contextul în care Trump a discutat doar cu Putin despre pacea din Ucraina, Trump l-a sfătuit pe Zelenski „să se mişte rapid”. Altfel riscă să piardă ţara. „Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se mişte repede sau nu va mai avea o ţară”. Amenințarea acceasta îi aparține lui Trump.

itexclusiv.ro